Magyar tanárok külföldön: Malajzia

0

Magyarországon mostanság nem éppen a pozitív kép jut az ember eszébe, ha az oktatás helyzetérő hall, tüntetések, elégedetlen tanárok és szülők, sztrájkfenyegetés – soroljuk még? Ennek kapcsán gondoltuk, egy sorozaton keresztül megpróbáljuk megmutatni, miként is élnek és dolgoznak külföldön a magyar tanárok. Az utolsó részben az úti cél egy egzotikus ország: Malajzia.

Adri két éve került Malajziába, ahol egy nagy nemzetközi nyelviskola munkatársa, de nem csupán nyelvet tanít, hanem tanárokat is képez, így aztán van némi rálátása a közoktatásra is. Úgy érzi megbecsülik, és az a benyomása, hogy a mezei tanárokat – bár nem fizetik túl – szintén nagy tisztelet övezi, nagyobb, mint amit bárhol máshol a világon látott.

Egy vidéki kisvárosban kezdett, egyhónapos szuperintenzív továbbképzést tartott az oktatási minisztérium megbízásából olyan tanároknak, akik olyan eldugott helyeken dolgoztak, hogy egyszerűbb volt őket egy helyre utaztatni, mint külön felkeresni őket trénerként.

„Sok minden furcsa volt az elején, például hogy a tanároknak ünneplőben, helyi népviseletben kell megjelenniük. A tréningek alatt rendszeresen főztek rizst a tréning termében, vagy volt, hogy megérkezett az ételszállító, mire mindenki felállt és elkezdett ebédelni” – nyilatkozta az Indexnek.

A férje helybeli, tehát egy ideig még biztos nem tervezik, hogy elköltözzenek, Adri valamikor szívesen dolgozna Magyarországon. Cambridge-i képesítését azonban Magyarországon nem ismerik el tanári diplomaként, miközben például Skóciában egyetemen is taníthatott vele.

Itt jártunk eddig: Németország

Andrea már öt éve él Németországban, egy középiskolában tanít németet és matematikát. Előtte Magyarországon egy szakközépiskolában dolgozott. Mint mondta, gyerekközpontú az oktatás, miközben a tanárok minden lehetőséget megkapnak a fejlődésre.

„Az van a központban, hogyan tudjuk a gyerekeket támogatni, folyamatosan azon dolgozunk, hogy fejlesszünk” – tette hozzá, azt is elismerve, hogy azt az életszínvonalat, amit párjával felépítettek maguknak, Magyarországon biztosan nem tudnák megengedni maguknak.

Magyar tanárok külföldön: Németország

Franciaország

A franciáknál a tanterv központilag szabályozott, „még annyi kreativitásnak sem enged teret, mint amennyi Magyarországon megmaradt, ezen próbálnak központilag lazítani, egyelőre nyögvenyelősen” – mondja Somogyi László.

A nevét lehet, hogy sokan hallottátok már, hiszen 18 évig volt a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója, de fél éve felmondott, és a francia oktatási minisztérium meghívására Strasbourgban kezdett dolgozni matematikatanárként.

15 órát kell tartania egy héten, a többi időt felkészüléssel, adminisztrációval tölti. Utóbbiból persze jóval kevesebb van: a tanárok fő feladata a tanítás, külön pedagógiai személyzet foglalkozik a késésekkel, a diákok problémáival.

Magyar tanárok külföldön: Franciaország

Anglia

Gábor egy brit ösztöndíjjal tanított természettudományokat egy évig egy egyházi iskolában. Papíron ugyan csak asszisztens volt, de tulajdonképpen egyedül tanította az osztályokat.

„Londonban bruttó 900 ezer forint körüli a kezdő tanárok fizetése, persze a mindennapi élet is sokkal drágább. A tanárok a középosztályba tartoznak, mindenkinek volt autója, színházba, operába, múzeumba jártak rendszeresen, minden évben külföldre is mentek nyaralni: a francia Riviérára, Spanyolországba, Portugáliába” – mesélte.

A leterheltséget nem érezte kevesebbnek, mint Magyarországon, ugyanakkor a tanárok munkáját sokan segítik: laboránsok, rendszergazdák és pedagógiai asszisztensek.

Magyar tanárok külföldön: Anglia

Egyesült Államok

Kata Fulbright ösztöndíjasként, a tanárcsere-programban tanított angol irodalmat és drámát egy észak-kaliforniai katolikus magániskolában. „Itthon ha megszakadok, sem tudom a lakástörlesztést, a rezsit és egy elfogadható, kultúrát is magába foglaló életszínvonalat finanszírozni délutántól estig való magántanítás nélkül” – fogalmazott.

Az amerikai magániskolában ezzel szemben szakmai fejlődésre (például konferenciákon való részvételre) is elég pénzt kaptak.

Magyar tanárok külföldön: Amerika

Share.

About Author

Leave A Reply