Magyar tanár a világ végén

0

Komoly pozitívum, ha egy szakembert érdekel, miként művelik hivatását más országokban, és ha erre még saját zsebéből áldozni is hajlandó, az külön megsüvegelendő. Nádori Gergely, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára szeptemberben három hétig tanított egy alig 300 lelkes izlandi falu iskolájában.

Nádori Gergely nem pályázott ösztöndíjra, vagy vett részt csereprogramban, egyszerűen némi szervezést követően elutazott Izlandra. Hogy miért pont oda? Nos, azért, mert imádja az országot.

Egészen konkrétan Suđureyribe ment, ami az ország északnyugati részén található halászfalu. Reykjaviktól közúton 6 óra az út, így a fővárosból repülővel ment tovább egy közeli városba.

„Izland olyan hely, ahol minden más. Más a táj, más a víz, mást jelent a rossz idő. Mást jelent a szabadság is, ami nem a közösség ellentéte. Másképpen gondolkodnak az emberek. Az út szervezésében segítő helyi tanár barátom megkereste a falu egyetlen szállodájának a tulajdonosát azzal, hogy három hétig ott fogok tanítani. Mire ő azonnal felajánlott egy ingyenes szobát a teljes időszakra. A falu halfeldolgozó üzeme pedig minden nap friss ingyen hallal látja el az iskolát” – mesélte a 444.hu-nak.

A falu lakosságának egyébként közel fele lengyel, akik a halfeldolgozóbeli munka miatt költöztek ide, mert nem volt már elég helyi munkaerő. Nem csoda: a hely még izlandi mértékkel mérve is a világvégén van, ennek megfelelően kemény időjárással.

„Egy olyan idősebb helyivel találkoztam, aki azon morgolódott, hogy egyre kevesebb az izlandi, de egyáltalán nem ez a jellemző hozzáállás. Akikkel beszéltem a témáról, azok általában kifejezetten örültek neki, hogy a lengyeleknek – de még thaiok is dolgoznak itt! – köszönhetően megmaradt a falujuk, ellentétben több szomszédjukkal” – mondta Nádori Gergely.

Kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, mert az jó!

Az izlandiak rájöttek, hogy mivel már most is az ország lakosságának 7 százaléka betelepülő (és ez 2030-ra akár 15 százalék is lehet), senkinek sem jó, ha felnő egy csomó olyan gyerek, aki sem izlandiul, sem szülei nyelvén nem tud igazán jól.

Így aztán például Suđureyriben mivel a gyerekek durván 30 százaléka lengyel, az iskolában van lengyelóra is, amit egy, a halüzemben dolgozó lengyel férfi tart, hetente több alkalommal.

Ami a magyar és az izlandi iskola közötti különbségeket illeti, Nádori Gergely megemlítette: Izlandon szokás, hogy a gyerekek megköszönik az órát a tanárnak, ha tetszett nekik.

„Általánosságban azt látom, hogy a tanárok (vagy meglehet a felnőttek) sokkal kevesebb dologért szólnak, mint ahogy mi megszoktuk. Egyszer össznemzeti futónap volt, minden diák futott két órát. Volt, aki sétált, senki nem szólt rá, volt nagyon alacsony minimum (kicsiknek kb. 2 kilométer, nagyoknak 6), ha valaki többet futott, annak nagyon örült minden tanár. A gyerekek beérkeztek a sulihoz, vizet ittak (kimelegedve!), ledobták a kabátjukat, lefeküdtek a földre esetleg kosarazni kezdtek, de senki nem szólt rájuk hogy kimelegedve, meg ilyen hidegben, meg amúgy is szemerkélő esőben ilyet nem szabad csinálni. Mégis, másnap ugyanannyian voltak az iskolában, egy sem halt meg tüdővizenyőben. Olyan, mintha a másik ember izélgetését tényleg a lehetséges minimumra szorították volna és úgy látszik ettől boldogabbak is a gyerekek” – mesélte.

Érdekesség, hogy Izlandnak azon a részén a gyerekek is dolgoznak: „Egyik nap egy 30 éve Isafjörđurben élő magyar zenetanárnőnél vendégeskedtem, vele és a fiaival beszélgettem, amiből egyértelmű volt, hogy 14 éves kor felett itt mindenki dolgozik”.

„A nyolcadikosoknak az önkormányzat ad munkát kötelezően, fűnyírást, kisegítést az óvodában, ilyesmiket, ebben mindenki részt vesz. De kilencediktől aztán a szünetekben (a téli és a tavaszi szünetben is) már szinte mindenki dolgozik. Suđureyriben jellemzően a halfeldolgzóban, Isafjöđurben a boltokban vagy a kikötőben. Megdöbbentő az is, hogy mennyire megbíznak a gyerekekben, nem ritka a 15 éves pénztáros, de az egyik fiú már 16 éves korától szokott hajót őrizni” – mondta Nádori Gergely.

(Fotó: 444.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply