Magyar orvosok: irány Románia?

0

Elsőre furcsán hangzik, ám a román miniszterelnök kedden bejelentette, hogy októbertől 25 százalékkal emelik az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét.

Az egészségügyi béremelés éves szinten 1,7 milliárd lejes (119 milliárd forintos) költségvetési többletterhet jelent. Az idei három hónapos többletkiadásra Victor Ponta kormányfő szerint megvan a fedezet, miután az elektronikus egészségügyi kártya bevezetése jelentős megtakarításokat eredményezett.

A miniszterelnök (aki a hálapénz legalizálására is ígéretet tett) azt mondta, a mostani béremelésről jövő héten sürgősségi rendelettel dönt a kormány, ugyanakkor a kabinet egy törvénytervezetet készül a parlament elé terjeszteni, amelynek alapján 2016-ban és 2017-ben is újabb 25-25 százalékkal növelik az egészségügyi alkalmazottak bérét.

A bejelentést azért kicsit más fénybe helyezi a román jegybank kormányzójának ismételt bejelentése. Mugur Isarescu ugyanis az MTI szerint megint önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt „megfontolatlanul osztogató” politikusokat.

Share.

About Author

Leave A Reply