Magyar okítja hokira a svédeket

0

A 24 éves Bartalis Balázs története igazi sikersztori, hiszen magyarként az egyik legjobb svéd jégkorongklub utánpótláscsapatát vezetni hatalmas elismerés. Hogyan jutott el idáig?

A Bartalis név természetesen nem ismeretlen a magyar jégkorongban, Balázs édesapja sokszoros válogatott volt, bátyja, István pedig a jelenlegi magyar válogatott oszlopos tagja.

Így aztán Balázsnak sem volt más választása, mint a hoki, testvérével gyakorlatilag a jégpályán nőttek fel. Ő 18 évesen már a Vasasban, majd Svédországban játszott (követve bátyját).

A junior év után hazatért, Magyarországon járt műszaki egyetemre egy évet, de rájött, nem tud a jégkorong nélkül élni. Így aztán jelentkezett a finnországi edzőképző egyetemre, ahol most írja a diplomamunkát, miközben már a svéd bajnokcsapatnál, a Växjö Lakersnél dolgozik.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

„Az elején természetesen mindenkinek vannak előítéletei, de szerencsés voltam, mert nem csak svédek vannak a játékosaim között, így nem ment nehezen a beilleszkedés” – mesélte a jégkorongszövetség oldalának.

„Talán furán nézhettek, hogy mit akar tanítani képességfejlesztő edzésen egy magyar srác, de Finnországban tanultam olyan dolgokat, amelyek nekik is újak voltak. Ezek a srácok tanulni akarnak, így hamar elfogadtak, jó összhang és kapcsolat alakult ki” – tette hozzá Bartalis Balázs.

„Egy ilyen klubhoz kerülni, és megtapasztalni, hogy milyen egy igazi hokikultúra szerves részének lenni, az eléggé sokkolt, a jó értelemben. Azok a gyerekek, akik Svédországban bekerülnek egy akadémiára, mindent feláldoznának, hogy profik legyenek. A hozzáállás, a mentalitás a legnagyobb különbség az itthonihoz képest. A képességek mindenhol adottak, nincsenek csodamódszerek” – fogalmazott.

Ami a terveket illeti, szeretne Svédországban maradni, szívesen irányítaná a jövő szezon után az U20-as csapatot vezetőedzőként. „Szeretnék Växjöben maradni, úgy érzem, itt szeretnek, elfogadnak és támogatnak mindenben” – mondta Bartalis Balázs.

A teljes beszélgetést itt találjátok, nem csak hokirajongóknak érdekes.

Magyar teniszezőként Amerikában

Share.

About Author

Leave A Reply