Magyar munkaközvetítőként Svájcban

0

A Miből élnek a magyarok Svájcban? sorozat legfrissebb részének főszereplője Kriszta, aki munkaközvetítőként dolgozik. Akit érdekel, milyen lehetőségekre lehet számítani betanított munkásként Svájcban akár alapszintű nyelvtudással, annak Csilla interjúja kifejezetten jól jöhet. Kiderül, szinte csak már Svájcban élőket közvetítenek; a keleti ajánlás nem sokat ér; és az is, milyen órabérekre számíthatunk.

Csilla: Hogyan lettél munkaközvetítő?

Kriszta: Kezdetben más területen tevékenykedtem, gyári munkát végeztem itt Svájcban. Magyarországon banki menedzser, banki tanácsadó voltam, ezt a munkát itt nem tudtam csinálni, viszont a gyári munka nem elégítette ki a szellemi szükségleteimet, ezért mindenképp keresni akartam valami mást. Aztán egy két hónapon keresztül tartó felvételi eljárás végén enyém lett a pozíció.

Csilla: Milyen követelmények alapján tudtok valakinek munkát adni?

Kriszta: Nagyon fontos, hogy hol tartózkodik, többnyire csak már Svájcban élő jelentkezőket tudunk figyelembe venni. Jellemzően az egyszerűbb munkák, például a gyári betanított munkát néhány napon belül betöltjük.

Itt a gyorsaság nagyon fontos, mert nincs idő megvárni, amíg valaki ideköltözik, de szakmunkákra természetesen tudunk közvetíteni külföldről is. Ez több tényezőtől is függ, például hogy jelenleg dolgozik-e, ha igen, mennyi a felmondási ideje, van-e német nyelvtudása, stb.

Szakembereknél még nagyon fontos, hogy van-e ajánlólevelük. Optimális esetben nyugati országokból, ugyanis a keleti blokkból származó ajánlóleveleket nem tekintik egyenrangúnak.

Csilla: Hogyan néz ki egy munkanapod?

Kriszta: A munkaidő nyolctól hatig tart, déltől fél kettőig van ebédszünet, mint általában a svájci hivatalokban. Tulajdonképpen nekem a toborzás a teljes munkaidős feladatom, a Facebookot nézem egész nap, követem a különböző csoportokat, ha valaki munkát keres, arra is reagálok azonnal, hogy küldje el hozzánk az anyagát.

Amikor beérkeznek a pályázati anyagok, mindenkit fel szoktam hívni, akinek már az anyaga alapján látszik, hogy nem fogunk tudni együtt dolgozni, annak megy egy elutasító email.

Az, hogy kit mikor tudunk elhelyezni, azon múlik, hogy milyen ajánlataink vannak, a partnercégeinknek éppen mire van szüksége. Lehet, hogy várnia kell egy kicsit, de az is lehet, hogy azonnal kap munkát, ez nagyon sok mindentől függ.

Csilla: Milyen területekre közvetítetek ki embereket?

Kriszta: Építőipar és ipar, szakembereket illetve betanított munkásokat is keresünk. Eléggé zárt ez a terület, engem sokan megkeresnek egészségügyi illetve gasztromunkák miatt is, ilyenkor próbálok segíteni, útbaigazítást adni, de mi leginkább építőipar és ipar területen tudunk elhelyezni embereket.

A legkeresettebb munkások a hegesztők, villanyszerelők, ipari fényezők, vízvezetékszerelők, festők, stb.

Csilla: Milyen órabérekre lehet számítani?

Kriszta: Ez attól függ, hogy milyen munkáról van szó, a szakmunkáknál ez általában bruttó 30 franktól indul, a teteje olyan 38 frank szokott lenni, de ez nagyon szakmafüggő.

Ha egy projektre keresünk valakit, akkor a cég bekínál egy nagyobb összeget, de ez rövidebb ideig tart. Ha hosszútávú munkalehetőségről beszélünk, akkor ezek az órabérek jellemzőek.

Ha segédmunkáról, betanított munkáról beszélünk, az bruttó 21-25 frank között mozog, plusz ha vannak műszakok, akkor erre jöhetnek pótlékok még.

Az építőipari segédmunka bruttó 28-32 frank körül mozog, ez egy magasabb kategória, viszont ezek szintén olyan munkák, amik inkább rövidtávú lehetőségek.

Tehát van, hogy egy napra, két napra, egy hétre kérnek tőlünk munkaerőt, ez azért jár magasabb órabérrel, mint a gyári munka, mert fizikailag nehezebb, kimerítőbb munka.

Csilla: Milyen dokumentumokra van szükség, ha valaki jelentkezni szeretne hozzátok?

Kriszta: Ami nagyon fontos, hogy friss német nyelvű önéletrajzot küldjenek, ne régit. Sokszor előfordul, hogy még a telefonszám se stimmel rajta.

Szakmunkák esetén egy szakmai végzettséget igazoló okiratot, jobb esetben németül, ha magyarul van, én németül odaírom mellé, hogy mi van rajta, nekem elhiszik, de ha profi anyagot akarunk leadni, akkor legyen németre fordítva.

Kell ajánlólevél, ami mindig egy sarkalatos pont, mert a cégek elvárják. Legjobban a svájci referenciának örülnek természetesen.”

A teljes beszélgetést az alábbi videón nézhetitek meg.

(Fotó: nextgenges.com)

Share.

About Author

Leave A Reply