A Magyar Kultúra Napjai – Írországban

0

Írországban közel tízezer magyarországi és határon túli magyar él, jelentős részük Dublinban, illetve környékén. A közös gyökerekhez és kultúrához sokan ragaszkodnak közülük, és ez már intézményes keretet kapott. Fazakas Réka beszámolója és fotói.

2016-ban alakult meg a Culture Bridge CLG., mely a Dublini Magyar Nagykövetségtől függetlenül jött létre, ám azzal szoros együttműködésben és annak támogatásával működik. Az Egyesület alapítója és a közösség fő összetartója Demčik Norbert, aki a Dublini Magyarok Közösségi Rádiójának alapítója és vezetője is.

A kulturális egyesület igyekszik minél több internetes közösségi fórumon elérhetővé válni, hogy a kivándoroltakkal könnyen megtalálják a kapcsolatot. A tagok havonta találkoznak a Dublini Magyarok Találkozóján (DMT), kéthetente kocsmakvízt szerveznek egy-egy helyi pubban. Hetente közösen sportolnak, a Leinster’s Terenure vagy a Baldoye Badminton Centre-ben tollaslabdáznak, a Dublini Magyar Tollaslabda Klub szervezésében, melynek vezetője László Norbert.

Az egyesület legjelentősebb rendezvénye a Hungarian Culture Days gálaest. Jelentős esemény az ÍzelítőTraditional taste of Hungary elnevezésű rendezvény – ahol a hazai ételek, zenék és táncok kerülnek a középpontba –, valamint a Néptáncház találkozó – International Folk Dance Presentation and Workshop.

A helyi magyarok közösségének immár színtársulata is van, a dublini Magyar–Ír SzínházHungarian Irish Theatre, melynek vezetője Varnyú Kata, színész. A színház alapításának apropóját James Joyce Ulysses regényének magyar vonatkozása adta. Leopold Bloom napjának néhány jelenetét vitték először színre, 2016. június 16-án, Dublinban, a nevezetes Bloomsday-en. A jeles napon tavaly is, idén is fellépőként vesznek részt.

A sikeres bemutatót követően a mindenre elszánt, lelkes, részben profi, részben amatőr színészekből megalakult a társulat idén Neil Simon Ölelj át című romantikus vígjátékát mutatta be a skóciai Edinburgh-ban, május 27-én pedig a dublini Momentum Acting Studioban adják elő a darabot.

2013-ban megalakult az Amica Voce Hungarian Chamber Coir, melynek alapító karnagya Takács Krisztina. A többszörösen díjazott magyar kórus kezdetben női karként működött, de mára vegyes karrá bővült, ennek köszönhetően szélesíteni tudták az angol és a magyar nyelvű repertoárt is.

A Hungarian Culture Days, Dublin – Culture Bridge CLG. május 17-én tartotta éves gálaműsorát az ír fővárosban, a Smock Alley Theatre-ben. Az 2018-as gálaest védnöke Pálffy István, Magyarország írországi nagykövete volt, a vendégeket Magdó János első titkár köszöntötte, hangsúlyozva a helyi magyar közösség erejét, értékeit.

A Kulturális Napok célja minden évben a helyi magyar profi és amatőr közösség művészeti bemutatkozása, néhány magyarországi produkcióval kiegészülve. Az est házigazdái Varnyú Kata és James Maher, a színtársulat tagjai voltak. A kétnyelvű rendezvény előtt és alatt gazdag ismertetőt kaphattunk valamennyi fellépőről, pályafutásukról, civil és művészeti tevékenységükről.

Az idei évi gálaest nyitó fellépője Marosi Erika balett-táncos arab táncszólója volt Csajkovszkij Diótörőjéből. Ezután halhattuk az írországi magyar Amica Voce Hungarian Chamber Coir angol nyelvű dalcsokrát. A kórus énekei után Túl jó című musical dalát hallgathattuk meg Kovács Gergely előadásában, aki korábban a debreceni Csokonai Színház kórusában énekelt.

Magyarországról a 4 for Dance Egyesület formációja táncestjét élvezhettük, számos nép jellegzetes táncait, zenéit és viseletét mutatták be egy dinamikus, sokszínű show keretében.

A gála után tartott fogadás helyszíne, a Smock Alley Theatre impozáns, tágas emeleti terme volt, ahol Fekete Beatrix, Jánossy Júlia és Hrumó Brigitta közös kiállítását tekinthettük meg. A tájképek és portrék izgalmas kísérői voltak az estnek. A fogadás előtt és alatt Kincses Zoltán citerajátéka szólaltatta meg a magyar népzenét. A fiatal zenész a nagyapja hangszerén játszva kísérte a sokszínű estet.

Az írországi magyar közösség tagjainak művészeti bemutatkozása fontos, hiszen profi és amatőr fellépők tehetségét is megismerhetik az ott élők. A közösség összetartozását erősítik a rendezvények, bemutatkozások, amikor a próbák és szervezési munkák izgalmai után a szélesebb publikum előtt is megmutathatják tehetségüket, civil életük melletti művészeti tevékenységüket, amatőrségük professzionalitását.

A rendezvényen sok ír és más külföldi vendég vett részt, sőt, az európai és azon kívüli országok nagykövetségeinek munkatársai is megjelentek. A Hungarian Culture Days nem csupán a magyarok összetartását erősíti, hanem az írországi kulturális életet is gazdagítja.

Dublin több, mint a Guinness

Share.

About Author

Leave A Reply