Magyar konyhát vinni Amerikában

0

Néha előfordul az, hogy az ember külföldön is vágyik a hazai ízek után, de lehetséges-e „magyarul” étkezni az Egyesült Államokban? Ha igen, akkor mi minden kell hozzá? Az Amerikában élő Zének ráadásul a szakmája is a gasztronómia – az ő tapasztalatai következnek.

„Az USA-ban élek. Eddig három államban éltem, de bejártam 48-at az itt eltelt 7 évemben. A gasztrotéma elég érdekes, különösen számomra. Voltam szálloda éttermében vezető chef, több konyhában dolgoztam.

Amikor kikerültem, akkor katasztrófa volt az élelmezésem. Nem tudtam a nyelvet, csak amit szemmel felismertem, azt vettem és ettem. Emiatt az első hónapomban rengeteg virslit és kínai tésztalevest ettem. Ezeket azóta sem eszem. 🙂

Azóta megházasodtam, egy helyi menyecskét vettem el. Megegyeztünk, hogy vegyes háztartást viszünk. Egyik héten magyar, másik héten helyi ételeket készítünk és fogyasztunk.

Ugyanígy telnek a karácsonyok is. Egyik évben a magyar, másik évben a helyi hagyományokat követjük.

Visszatérve arra, hogyan is tudok magyar konyhát vinni Amerikában. Ahol éltem, mindig voltak már hosszabb ideje kint élő magyarok, akik segítettek a vásárlásban. Így azt kell mondjam, igen, itt mindent meg lehet kapni csak meg kell találni a megfelelő csatornákat.

A szupermarketek

Rengeteg szupermarket van. A Tescóhoz nagyon hasonlító Walmart, a Publix, a Giant, a Lion, a Piggly Wiggly, a Kroger, stb… Mindenhol mást és mást lehet kapni.

Például a Piggly Wiggly árul olyan szalonnát, amiből kitűnő császárszalonnát lehet készíteni. A Publix árul tarhonyát és túrót, valamint nem mindenütt, de lehet kapni zsírt is.

A Walmartban pedig (főleg azokon a területeken, ahol nagy a latino közösség) sütnivaló májashurkát lehet vásárolni.

Kisebb európai boltok

Emellett szinte minden nagyobb városban található európai bolt, ahol főleg kelet-európai termékeket lehet találni. Ezeken a helyeken kaphatsz Tokaji aszút, szamorodnit, vagy Unikumot.

Az ételek közül pedig megtalálható a Piros arany, a gulyáskrém és az Erős Pista is. Karácsonyra ezekből a boltokból szoktam venni a szaloncukrot, ami megint csak magyar specialitás.

Netes rendelés

A net világában lehet rendelni is. Például Floridában van egy család, akik magyar fűszerekkel készítenek hurkát, sütni való és füstölt kolbászt, tepertőt, füstölt szalonnát. Igazi csemegéket találhatunk a Deli marketben.

Az amerikaiak nagyon nyitottak a külföldi konyhára. A feleségem imádja a magyar konyhát. Bár amikor először készítettem neki toroskáposztát, azt mondta, „ez úgy néz ki, mintha valaki kiköpte volna”.  De utána felfalta és azóta is az egyik kedvence.

Egy alkalommal pedig a hotelvendégeknek lecsót készítettem. Imádták.”

Máj, vese, tüdő: magyar kedvencek külföldön

(Fotó: YouTube)

Share.

About Author

Leave A Reply