Magyar iskola Kelet-Londonban

0

A leytonstone-i Magyar Klub és Iskola (MAKI) kéthetente rendez foglalkozásokat. A klubot Londonban élő magyar szülők alapították, azért, hogy az ott élő magyarok gyerekei is tanulhassák a magyar nyelvet, kultúrát, történelmet – szóval általában mindent, ami Magyarországgal kapcsolatos.

Az iskola 2017 szeptemberében indult. Egyik alapítója, Kalmár Bernadett a 24.hu-nak az ötletet azzal indokolta, hogy ugyan a gyerekeik már az angol rendszerben nőnek fel, de a szülőknek hiányzik a magyar közeg, szeretnék átadni nekik a magyar kultúra morzsáit.

Bernadett kutató biológus, tanít is a University College of Londonban. A másik ötletgazda, Bercsényi Kinga a King’s College-ban dolgozik hasonló területen.

„Ehhez képest egy ilyen klub nagyon más feladat, de a munkában szerzett tapasztalatok jól jöttek a szervezésnél, tanításnál is” – mondta Bernadett, aki egy egyéves megszakítástól eltekintve 1999 óta él Londonban.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

„Az idei évtől már Londonban éltem életemben a legtöbbet, londoninak is vallom magam. (…) Tudatos választás volt, hogy itt élünk, itt érezzük magunkat a leginkább otthon és elfogadva, itt találkozunk azzal a sok színes egyéniséggel, akik a barátaink” – tette hozzá Bernadett, akinek magyar férjétől két, már Angliában született gyermeke is jár a MAKI programjaira.

Az iskola teljesen önkéntes alapon működik, azaz mindenki ingyen csinál mindent. Az „órákon” kívül is sok programot szerveznek, járnak például kempingezni és múzeumba.

A gyerekek olyan dolgokat is tanulnak, amikre egy magyarországi iskolában semmi szükség nincs, például logopédus segít nekik megtanulni, hogyan kell pontosan ejteni a magyar hangokat.

A szülők közben a büfében ismerkedhetnek és cserélhetnek tapasztalatot, ami sokaknak legalább annyira fontos, mint hogy a gyerekükre tapasszák a magyar kultúrát, ugyanis járnak a suliba egészen régi kiköltözők és frissen érkezők is.

Ami közös bennük, hogy szeretnék, ha a gyerekeikben is kialakulna valamiféle magyarságtudat, identitás, miközben nekik Magyarország már nem az elsődleges hazájuk. És nagyon valószínű, hogy az otthonuk sem lesz soha.

Élet a magyar iskolarendszeren túl

(Fotó: facebook.com/Magyariskolalondon)

Share.

About Author

Leave A Reply