A magyar határátkelőknek is üzentek a skótok

0

A skót kormány osztott és szorzott, és pennyre kiszámolta, mennyi hasznot hajtanak az Európai Unióból érkezett határátkelők a gazdaságnak. Nem keveset, így nem csoda az üzenet lényege sem.

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette kormány a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó bizottsághoz (Migration Advisory Committee, MAC) nyújtotta be tanulmányát.

A brit kormány még a nyáron kérte fel a bizottságot egy átfogó felmérés elkészítésére arról, hogy az EU-munkavállalók bevándorlása miképp hat az angol, a walesi, a skót és az észak-írországi gazdaságra.

A skót kormány a felmérés elkészítéséhez előterjesztett tanulmányában kimutatta, hogy tavaly 209 ezer külföldi EU-állampolgár élt Skóciában; többségük, 59,3 százalékuk az Európai Unióba 2004-ben felvett közép- és kelet-európai országokból, köztük Magyarországról érkezett.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A közép- és kelet-európai EU-állampolgárok foglalkoztatottsági rátája 82,4 százalékos, ami bőven meghaladja a skótokét. A régebbi EU-tagországokból Skóciába áttelepült munkavállalóké ugyanakkor csak 70,7 százalék volt tavaly.

A tanulmány szerint egy-egy külföldi uniós állampolgár munkavégzése éves átlagban 34 400 fonttal (több mint 12 millió forinttal) gyarapítja a skót hazai összterméket (GDP), vagyis 128 400 munkavállalóval számolva a külföldi EU-állampolgárok összesen 4,42 milliárd fontot (csaknem 1600 milliárd forintot) adnak hozzá Skócia éves GDP-értékéhez, mindemellett fejenként átlagosan több mint 10 ezer font pótlólagos bevételhez juttatják a költségvetést.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök nemrégiben személyesen is arról biztosította a Skóciában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárokat, a skót kormány szívesen látja őket, nagyra értékeli munkájukat és azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Skóciában maradnának.

A tavaly júniusi referendumon országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply