Magyar focisiker és a határátkelés

0

Komoly sikert aratva a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra (remélhetőleg megrendezik). Az Izland ellen 2-1-re megnyert mérkőzés a sporton túl mást is megmutatott, mégpedig azt, hogy mennyire nem lehet ma már szétszálazni Európát és mennyire alap lett a határátkelés.

A 87. percben 1-0-ra vezetett Izland Budapesten és nagyjából úgy nézett ki, akármeddig tart a meccs, a magyar válogatott aznap nem fog gólt rúgni. Aztán jött egy magyar támadás, a labda szerencsésen pattogott kicsit, érkezett Loic Nego és kiegyenlített.

Jöhet a hosszabbítás, gondolta a többség, ám nem így lett. A 92. percben egy kontra végén a nem kimondottan élete formájában játszó Szoboszlai Dominik őrületesen nagy gólt lőtt és ezzel a magyar válogatott kijutott a jövő évi Eb-re.

Ez még mindig a Határátkelő, nem egy fociblog. Hogyan kerül akkor ide egy focimeccs? Hát úgy, hogy érdemes egy pillantást vetni a magyar válogatottra és elgondolkozni.

Párizsból Budapestre

Loic Nego nem egy tipikus magyar név. Az egyenlítő gólt szerző játékos Párizsban született, Franciaországban nőtt fel és jó eséllyel maximum földrajzórán mutatták meg neki, hol van Magyarország.

Tíz évvel ezelőtt az U19-es Eb döntőjében még francia színekben lépett pályára a Spanyolország ellen győztes csapatban, egy évvel később az U21-es világbajnokság hét meccséből ötön pályára lépett.

Aztán némi kacskaringókat követően Magyarországon kötött ki, tavaly lett állampolgár és az UEFA szabálymódosítása kellett ahhoz, hogy a sok francia utánpótlás-válogatottság ellenére pályára léphessen a magyar válogatottban (és kiegyenlíthessen Izland ellen).

Székesfehérvárról Salzburgba

A második gólt szerző Szoboszlai Dominikot ma az egyik legjobb (ha nem a legjobb) magyar játékosnak tartják. Októberben volt 20 éves a Székesfehérváron született játékos, ott kezdett focizni az édesapja által alapított utánpótlásklubban.

Négy éve, 16 évesen költözött Salzburgba, hogy aztán ott két évvel később bemutatkozzon a felnőttek között, mára pedig az osztrák klub egyik legnagyobb sztárja legyen.

És a többiek…

Szoboszlai Dominik útja nem rendkívüli. A válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám például 17 éves kora óta külföldön él, Németországban és Spanyolországban nevelkedett és tanult futballozni, hosszú évek óta a német Bundesligában játszik.

Szalai Attila 14 és 19 éves kora között a Rapidban nevelkedett, azaz Ausztriában élt, most Cipruson futballozik. Nagy Ádám 16 és 18 éves kora között Spanyolországban élt és játszott, most az angliai Bristolban teszi ugyanezt.

Holender Filip Szerbiában született, 14 évesen került Magyarországra, itt élt és futballozott tavalyig, amikor Svájcba szerződött. Nikolics Nemanja szintén Szerbiában született, majd került Magyarországra (onnan Lengyelországba, az Egyesült Államokba és vissza megint Magyarországra).

A második magyar gól előtt Szoboszlai elől a védőket elvivő (és ezzel neki helyet csináló) Könyves Norbert szintén szerbiai születésű, 20 évesen került Magyarországra.

A legszebb azonban Willie Orban (avagy a Wikipédia szerint Orbán Vilmos Tamás) története, akinek édesapja magyar (Magyarországon is él), édesanyja lengyel származású német állampolgár.

Csodálatos kavalkád tehát a magyar válogatott (is), amely a küzdeni tudáson túl azt is bebizonyította, ma már teljesen normális az, hogy emberek külföldön próbálnak meg előrejutni és ez a mozgás kétirányú: ahogyan sok magyar fiatal külföldön keresi a boldogulást, a magyar válogatottban is rúghat gólt valaki, aki Párizsban született.

Íme, egy határátkelő válogatott

Share.

About Author

Leave A Reply