Magyar anyaként Cipruson

0

Az Oh Pura Vida blog sorozata külföldön élő magyar anyákat mutat be, ezt többször szemléztem már én is, mert szerintem nagyon tanulságos. A legutóbbi történet Ildié, aki 6 éve költözött Ciprusra, ahol ma már helyi férjével és két kisfiával él.

„Mindkét fiamat itt Cipruson szültem, állami kórházban. A privát kórház díja nagyon drága, több ezer euróba is kerülhet a szülés. (…) Itt nincs olyan, hogy választott orvos vagy szülésznő. A terhesgondozás során az ápolónő vérnyomást mér, leellenőrzi a súlyodat, vizeletből gyors mintát vesz és ellenőrzi a baba szívverését. Az orvos ezután ultrahanggal megnéz. Havonta volt felülvizsgálat, a 8. hónaptól pedig 2 hetente. (…)

A szülés utáni anyagi ellátásról sajnos nem sok tapasztalatom van, ugyanis mielőtt az első fiammal teherbe estem, még csak 5 és fél hónapot dolgoztam Cipruson. Kaptam egy csekket, ami alanyi jogon jár mindenkinek szülés után, ez 2010-ben, első gyerek után 491 euró volt, 2011-ben második gyerekkel 522 euró.

Aztán az első fiam után kaptam még 2 csekket, összesen 2080 euróról, de ez már nem járt a második után, hiszen a nagy még csak 6 hónapos volt, amikor újra teherbe estem, tehát nem dolgoztam, mielőtt a kisebbik megszületett.

Eléggé változó, hogy az anyák meddig maradnak otthon, sok olyan fiatal anyát ismerek, akik kénytelenek már a gyerek 4-6 hónapos korától visszamenni dolgozni, vagy csak egyszerűen ez már az új generáció és nem akarnak otthonülő anyák lenni. Nekem a kisebbik születése után 10 hónappal dolgoznom kellett már anyagi okok miatt. Ilyenkor általában a nagyszülők vigyáznak a gyerekekre. (…)

A fiaim egy falusi óvodában kezdtek, ahol szinte mindenki ismert mindenkit, a nagyobbik fiam óvónője volt egykor a férjemé is, tehát nagyon baráti, családias volt a légkör.

Nemrég elköltöztünk egy üdülővárosba, ahol sok a külföldi munkavállaló, tehát az itteni óvoda valamivel nagyobb és nagyon nemzetközi. Folyamatosan foglalkoznak a gyerekekkel, kapnak reggelit, ebédet, minden nap esznek gyümölcsöt és itt még templomba is elviszik a gyerekeket.

Jelenleg a két gyerek után fizetünk az állami óvodába 205 eurót havonta, ahol 7.30-13.00-ig vannak és a privát óvodába, ahol 13.00-19.00-ig lehetnek 190 eurót.”

A teljes interjút az Oh Pura Vida blogon olvashatjátok el, ide kattintva.

Share.

About Author

Leave A Reply