Macskák, kutyák és a szuperbaktériumok

0

Macskák és kutyák, sokunk házikedvencei. Vajon ők jelentenék azt a kockázatot a szuperbaktériumok esetében, amit eddig mindenki figyelmen kívül hagyott?

Időről időre (és egyre gyakrabban) halljuk a hírt a szuperbaktériumok megjelenésének veszélyéről. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok annak köszönhetően alakulnak ki, ha valaki feleslegesen használ antibiotikumokat vagy félúton abbahagy egy antibiotikum kúrát.

Éppen a figyelmeztetéseknek köszönhetően az emberek talán kezdenek egyre jobban odafigyelni a saját maguk esetében, ugyanakkor a háziállataiknál még kevésbé veszik figyelembe. Márpedig ennek nagyon gyorsan meg kell változnia.

A tenyésztett állatok is antibiotikumokat kapnak, olyannyira, hogy a WHO már figyelmeztetést adott ki a tenyésztőknek, ne használjanak feleslegesen antibiotikumokat. Ráadásul ezek az embereknek szánt ételekbe is bekerülnek így.

Ugyanez érvényes a házikedvencekre is, bár eddig ezzel senki nem nagyon foglalkozott, hiszen számuk az élelmiszer célra tenyésztett állatokénál sokkal kevesebb.

Csakhogy sokkal közelebbi a kapcsolatuk az emberrel, ezért könnyebben adnak át rezisztens baktériumokat is a nyállal vagy a bőrhöz érve. Az antibiotikum rezisztens baktériumok rezervátumaként működhetnek és ez tulajdonosaikra katasztrofális következményekkel lehet.

Az ezzel a témával foglalkozó kutatócsoport interjúkat készített macska- és kutyatulajdonosokkal Skóciában. Kiderült, hogy a tulajdonosok tudnak a szuperbaktériumokról, viszont ha választani kell, inkább rövidtávon gondolkodnak és beadatják házikedvenceiknek az antibiotikumokat.

Érdekes, hogy míg az emberek, ha nem feltétlenül szükséges, saját maguk nem feltétlenül szednek antibiotikumot, ám háziállataik rövidtávú jóléte fontosabb nekik, mint az előrelátás. Így fontos őket kampányokkal megcélozni, bár tudjuk, nagyon nehéz a kialakult beidegződéseket megváltoztatni.

A másik téma a háziállatokkal való érintkezés volt. Az ágyukban alszanak, nyalogatják az arcukat és esznek a tányérjukról, hiszen a legtöbb háziállat családtagnak számít. Ha a szuperbaktériumok még jobban elterjednek, ezeket a viselkedéseket is meg kell változtatni. Nem lesz egyszerű…

Az állatorvosokat is megkérdezték, miért használnak olyan sok antibiotikumot. Elmondták, hogy nagy rajtuk a nyomás, mert ha elégedetlen egy gazdi, könnyen másik állatorvoshoz viszi a kedvencét.

A gazdák ugyanis „azonnali, varázsütésszerű gyógyulást” akarnak a szeretett állataiknak. Viszont a gazdák azt mondták, hogy az antibiotikumok túlhasználata nem tőlük, hanem az állatorvosoktól ered, ők csak követik az instrukciókat.

Úgy tűnik, mindkét oldalt meg kell győzni a jelenség veszélyeiről, hiszen a szuperbaktériumok száma veszélyesen növekedik.

Miért viselnek a férfiak nem működő órákat?

(Fotó: pixabay.com/JACLOU-DL)

Share.

About Author

Leave A Reply