Ma eldőlhet a Brexit sorsa

0

Előrehozott választást tartanak az Egyesült Királyságban, ahol 46 millió szavazópolgár dönthet a következő parlament összetételéről.

A britek nem aprózzák el, hiszen normális esetben ötévente választanának képviselőket, ám az utóbbi évek káoszát jól jelzi, hogy 2015 óta ez már a harmadik választás lesz.

Decemberi voksolásra egyébként 1923 óta nem volt példa Nagy-Britanniában, előrehozott választásra persze igen, legutóbb 2017-ben, amikor Theresa May hozott stratégiailag rendkívül elhibázott döntést, így ahelyett, hogy erősítette volna parlamenti többségét, kisebbségi kormányzásra kényszerült, csak az euroszkeptikus unionista párt külső támogatásával tudott kisebbségi kormányt alakítani.

Utóda, Boris Johnson lényegében hivatalba lépése óta erre a napra készült. Egy tory többséggel a háta mögött a még hivatalban lévő miniszterelnök el tudja fogadtatni a Brüsszellel megkötött kilépési egyezményét.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A legfrissebb felmérés továbbra is azt mutatja, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt többségi kormányt alakíthat, de a konzervatívok támogatottsági előnye érezhetően csökkent az eggyel korábbi hasonló felmérés óta.

Boris Johnson kormányfő az EU támogatását meg tudta szerezni kilépési tervéhez, a brit alsóházét viszont nem, ez pedig patthelyzethez vezetett. A konzervatívok miniszterelnöke azzal írta ki a választást, hogy ha többséget szerez, végrehajtja a régóta húzódó Brexitet.

A Munkáspárt és vezére, Jeremy Corbyn az államháztartás növelésével és a gazdagok megadóztatásával kampányolt. Az ő győzelme könnyen lehet, hogy új brexit-ügyi népszavazást hoz.

A közvéleménykutatók a Konzervatívok győzelmét jósolják, abban viszont már nincs egyetértés, hogy a parlamenti többség is meglesz-e Boris Johnsonnak.

Nem jött be az Igazából Brexit Boris Johnsonnak

Share.

About Author

Leave A Reply