A lengyelek sorsa vár a magyarokra is?

0

Érdemes egy picit eltöprengeni a Lengyelországban kialakult helyzeten, ahol egyre nagyobb a munkaerőhiány. Már régen túl vannak az ukrajnai határátkelőkön, ki nem találnád, honnan hoznak szakembereket.

Egyre nagyobb hiány alakul ki Lengyelországban szakképzett fizikai munkásból, technikusból és mérnökből. Az energetikai szektorban egyre több olyan vállalat van, amely nem hogy lengyel munkaerőt nem talál, hanem már ukránt sem – derült ki a PulsHR.pl beszámolójából.

A gond ott van, hogy a bérigények és -lehetőségek nincsenek összhangban. A lengyelek úgy gondolják, hogy ha otthon nem kapják meg az elvárásuknak megfelelő pénzt, akkor legfeljebb kiugranak Nagy-Britanniába, Németországba vagy Norvégiába. Ehhez igazítják bérelvárásukat, amit a vállalatok nem tudnak teljesíteni.

Szociológusok szerint a lengyel népesség 2050-ig négymillióval csökken, ezért az országnak nagyjából ötmillió bevándorlót kell „importálnia”. Az elmúlt évben 91 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek. Többségük – 50 ezer fő – ukrán volt – írja a napi.hu.

Az indiaiak már tavaly is megjelentek a munkaerőpiacon: közülük nagyjából 1500-an kaptak munkavállalási engedélyt. Az opolei erőműben például már 150 indiai hegesztő dolgozik.

(Fotó: pixabay.com/skeeze)

Share.

About Author

Leave A Reply