Lemaradtál a szlovákiai álommelóról?

0

Magyarországon is próbál munkavállalókat toborozni több szlovák cég, ám lassan kijelenthetjük, hogy aki lemaradt, az kimaradt, legalábbis a nyitrai Jaguar-Land Rover gyár esetében, ahová tízszeres a túljelentkezés.

Folyamatosan nő a külföldiek száma a szlovák munkaerőpiacon, április végén például 6600-zal többen (28 400-an) voltak, mint egy évvel korábban. A helyi Munkaügyi Központ adatai szerint a legtöbb külföldi munkavállaló (6900) román állampolgár.

A második helyet a csehek foglalják el, számuk 3600 főre tehető, ami a tavalyi évhez képest 830 fős emelkedést jelent. A lista harmadik helyén a lengyel munkavállalók állnak, közülük 3100-an dolgoznak Szlovákiában – tudósít az InfoRádió.

Szlovákiába csábítja a magyarokat a Jaguar

A külföldi munkavállalók körében az autóipar az egyik legvonzóbb ágazat. Szlovákiában jelenleg négy autógyár működik, az ötödik pedig hamarosan felépül.

A Jaguar-Land Rover autógyár Nyitrára tervezett gyártóüzemébe jelenleg tízszeres a túljelentkezés. Az interneten keresztül eddig több mint 39 ezren jelezték munkavállalási szándékukat. Az autógyár 3 ezer munkavállaló alkalmazására készül, és alvállalkozói hálózatán keresztül további 15 ezer új munkahely kialakítását tervezi.

Ján Richter munkaügyi miniszter a hétvégén egy tévévitában úgy fogalmazott, szeretne teret adni azoknak a külföldi munkavállalóknak is, akik jelenleg még nem szerepelnek a szlovák munkaerőpiacon.

Szlovákiában idén áprilisban 9,6 százalékos volt az országos munkanélküliségi ráta. Az előző évhez képest ez 2 százalékos csökkenést jelent.

Share.

About Author

Leave A Reply