Lelkesen schmittel az elit

0

Minek annyit tanulni, meg vesződni a szakdolgozat, a doktori disszertáció megírásával, amikor utóbbi szövegét akár egy laza CRTL C – CTRL V felhasználásával akár ki is másolhatjuk valahonnan, nem igaz? A történet ismerős a magyar közelmúlt történelméből, de igazi divattá a jelen Oroszországában vált.

Még tavaly év végén történt, hogy az orosz alsóház, a Duma elnökét, Szergej Nariskint az a vád érte, hogy doktori értekezésének több mint a felét korábban megjelent írásokból „emelte át” egy az egyben.

Egy ilyen vádba a legtöbb nyugati országban simán belebukik egy politikus (és még Magyarországon is előfordulhat vele). A dolognak külön szépséget adott, hogy az ellopott szöveg egy liberális közgazdász, Vlagyiszlav Inozemcev tanulmányából származik.

„Meglehetősen mulatságos, hogy az Egyesült Oroszország egy prominens képviselője az én írásomat használta fel. A jelek szerint elég jónak tartotta” – nyilatkozta a közgazdász.

Azt persze senki sem gondolta komolyan, hogy Szergej Nariskin saját maga másolgatta a szöveget, inkább az történt, hogy egy szellemírót bérelt fel a disszertáció megírására, aki ezt találta a leggyorsabb megoldásnak.

Azt se gondolta senki sem komolyan, hogy a botrányból Szergej Nariskinnek bármilyen komolyabb baja eshet. Persze nem is esett, kiadott egy közleményt, amelyben a tudományos élet ítéletre bízta sorsát, majd folytatta munkáját, mintha mi sem történt volna.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala is, már ott is több százan vagyunk, gyere, kövess minket te is! Megéri, mert sok érdekes, exkluzív képet találhatsz!

Ami persze nem meglepő, hiszen a Business Insider cikke szerint több mint ezer (!!) olyan sikeres és/vagy gazdag orosz van, akit a közelmúltban plágiumon értek, és köztük meglepően sok a politikus, de akad bíró, ügyész, rendőr, sőt, egyetemi vezető is.

Van még durvább is: az elmúlt években plágium vádja érte a kulturális minisztert, Szentpétervár kormányzóját, és az orosz szövetségi nyomozóhivatal vezetőjét – és még hosszan sorolhatnánk.

Az eseteket gyakorlatilag minden alkalommal egy Dissernet nevű önkéntes szervezet hozta nyilvánosságra, amit még 2013-ban indított egy csoport újságíró és tudós, és amelynek célja a helyi politikai, gazdasági és tudományos elit csalóinak leleplezése.

A Dissernet szerint az orosz állami Duma (alsóház) tagjainak valamivel több, mint 10 százaléka plagizált (és feltehetőleg szellemíró segítségével összehozott) munkával szerzett diplomát.

Persze plágium a világ minden táján előfordul, Oroszország esetében inkább ennek elterjedtsége és a vele szemben tanúsított tolerancia mértéke az érdekes. Olyannyira, hogy 2006-ban még Vlagyimir Putyin jelenlegi elnökkel szemben is felmerült a vád, de annak sem lett semmilyen következménye és hatása sem a politikai karrierjére.

És hogy miért ennyire elterjedt a szellemírók foglalkoztatása? Szergej Parkomenko újságíró szerint azért, mert az orosz elit ugyanúgy státusszimbólumként tekint egy diplomára vagy doktori címre, mint egy értékes ékszerre, menő autóra vagy hatalmas házra.

Modellverseny igazán egzotikus szépségekkel

Share.

About Author

Leave A Reply