A legmenőbb római ételek

0

Van az a mondás, hogy Rómában viselkedj úgy, mint a rómaiak, de mi a helyzet az ételekkel? A BBC összegyűjtötte, mit érdemes mindenképpen megkóstolni, ha az ember az olasz fővárosban jár – legyen az articsóka vagy négyszög alakú pizza.

Alleso di Bollito

Voltaképpen egy főtt húsos szendvicsről van szó, amit elsősorban a Testaccio piacon lehet kapni, ahol a hús szaftjával locsolják meg a kenyeret, teljessé téve az ízorgiát.

Articsóka

Róma zöld nagykövetének is nevezik ezt a növényt, nem véletlenül: egész évben kapható a piacokon és az éttermekben is, nem érdemes kihagyni, ha jót akarsz. Mindenféle változatban kapható, a leghíresebb talán a carciofi alla giuida.

Cacio e Pepe

Ha Róma és tészta, akkor Cacio e Pepe azaz juhsajtos – fekete borsos tészta. Úgy készül, hogy a hozzávalókat addig keverik a tésztával és némi főzővízzel, amíg kész nem lesz a mártás.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Carbonara

Szigorúan tejszín nélkül, a többi azonban már hitbéli kérdés a római szakácsoknál is. Számtalan változatban létezik, kis túlzással ahány szakács, annyi carbonara. Spagettivel, rigatonival, guanicaléval vagy pancettával, és még tényleg számtalan módon készítik.

Gelato

Aki egyszer evett már fagylaltot Olaszországban, az soha többet máshol nem akar, mert az olasz fagylalt egyedülálló. Róma is tele van fagyizókkal, egyik jobb, mint a másik. A kérdés csak az, le tudsz-e állni.

Pizza al Taglio

Tulajdonképpen pizzaszeletről van szó, ami kifejezetten római különlegesség. Lapos serpenyőben vagy hosszúkás alakban sütik meg, szeletekre vágva kínálják, nem is ülve kell enni, hanem akár menet közben kaphatod be.

Porchetta

A porchetta csontozott, lassú tűzön sült sertéshús, van benne minden, ami finom, sokszor gyógynövényekkel ízesítik (szendvicsben különösen nagyszerű). A Dívány szerint érdemes ellátogatni Panificio Bonci Vatikán közeli éttermébe, ahol meg kell kóstolni a sertéshússal töltött szendvicset két szelet ropogós pizza bianca között.

Olaszország csokiimádóként

Share.

About Author

Leave A Reply