Lázadnak a skótok

0

A skót első miniszter szerint kizárólag Skóciát illeti meg az újabb függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés joga. Ezt a Brexit miatt tartanák, és könnyen a Kis-Britanniához vezethet.

Nicola Sturgeon a skót kabinet ülése után tett nyilatkozatában felszólította a brit kormányt, hogy „ne próbálja meg útját állni” a referendumnak. A skót kormányfő szerint ebben a kérdésben „nincs helye a Downing Street diktátumának”, és London nem kötheti feltételekhez a népszavazás kiírásának engedélyezését.

A skót kormányfő előző nap jelentette be, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére.

Nicola Sturgeon szerint 2018 ősze lehet a referendum legkorábbi időpontja, mivel a jelenleg tudható menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.

Nicola Sturgeon szerint ugyanakkor ha a skót parlament megszavazza az új népszavazást, azt legkésőbb 2019 tavaszáig mindenképpen meg kellene tartani, mivel addigra várható az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

A 2014-ben tartott függetlenségi népszavazáson a skót választók 55 százaléka az elszakadás ellen, a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson 62 százalékuk viszont a bennmaradásra voksolt.

Országos átlagban a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Nyilatkozatában Nicola Sturgeon megjegyezte, hogy Theresa May brit miniszterelnököt „senki nem választotta meg” jelenlegi tisztségére, hiszen a kormányzó brit Konzervatív Párt azután választotta kormányfőnek, hogy elődje, David Cameron az EU-tagságról rendezett tavaly júniusi népszavazás után nem sokkal lemondott.

Theresa May szerint viszont a skót miniszterelnök „olyan alkotmányos játszmába kezdett, amelynek tétje az Egyesült Királyság jövője”.

Share.

About Author

Leave A Reply