Látványpékségek lesznek az új konzulátusok?

0

A jó hír: jövő év elején több új diplomáciai kirendeltség is nyílik az Egyesült Királyságban. Így lesz konzulátus Edinburghban és Manchesterben is. A nagy kérdés persze az, hány fővel és milyen hatékonysággal üzemelnek majd ezek a kirendeltségek.

Több történetben foglalkozott már a Határátkelő is a külföldön élő magyarok ügyintézési nehézségeivel, azzal, hogy sok esetben milyen komoly utakat kell megtenni, ha valamilyen problémára megoldást szeretnének találni.

A jövő év elején két új konzulátus is nyílik, az egyik a skóciai Edinburgh-ban, a másik az angliai Manchesterben, ami alighanem rengeteg kint élő magyar életét könnyíti majd meg.

Legalábbis ha megfelelő létszámú személyzettel sikerül beindítani őket (ez már csak a jövő évi magyarországi parlamenti választás miatt sem mindegy, hiszen várhatóan ismét sokan szavaznak majd személyesen).

Szívesen dolgoznál Nagy-Britanniában? Keress állást a Határátkelőn!

Az MSZP szerint ugyanakkor az államigazgatásban továbbra sem hajtották végre azokat a fejlesztéseket, amelyek meggyorsítanák az ügyintézést. „Méltatlan és gyalázatos, ahogyan az állami bürokrácia terheltsége miatt packáznak a külföldön élő magyar családokkal” – írta az ellenzéki párt, ami szerint félő, hogy ezek a konzulátusok csupán „látványpékségek” lesznek.

„Elvárás kell legyen, hogy minimálisra csökkenjenek a kivándorolt magyarok adminisztratív terhei, az ügyintézés mellett az új intézményeknek kulturális és közösségi teret is biztosítaniuk kell” – fogalmazott az MSZP, hangsúlyozva, hogy a kivándorlás ügyében és az elvándoroltak érdek-képviseletében is szemléletváltásra van szükség.

(Fotó: flickr.com/Pete Birkinshaw)

Share.

About Author

Leave A Reply