Látogatás egy fókamenhelyen

0

Nyilvánvalóan a mi hibánk, hogy nem tudtuk, de nem tudtuk: Írország partjainál rengeteg a fóka, olyannyira, hogy az európai szürkefóka-populáció fele az Ír-sziget partjainál él. Most viszont már tudjuk, mi több, a Kelta vándor blog segítségével el is látogathatunk egy menhelyre.

„Hónapok óta tervezgettük a gyerekekkel, hogy meglátogatjuk a Gorey (Co. Wexford) melletti Courttownban az egyetlen írországi fókamenhelyt (Seal Rescue Ireland), és most októberben jött el a napja, hogy végre meg is tettük.

Immáron 3,5 éve, hogy az önkéntesekkel működő, nonprofit szervezet megnyitotta kapuit itt a jelenlegi helyszínen, miután Dingle-ben (a sziget nyugati oldalán, Kerry-megyében) egy téli vihar teljesen tönkretette az elődjét.

A sziget minden sarkából jelentkező önkéntesek 24/24 dolgoznak annál is inkább, mert rengeteg kölyök van a gondozásukban, akiket 4-5 óránként kell etetni, beleértve természetesen az éjszakai órákat is.

Szívesen kalandoznál külföldön, de kellene hozzá egy jó állás? Válogass itt!

A 12 kennel mellett egy konténerépület (ami egyben a konyha/kórház funkciót is ellátja) és három nagyobb medence – ami igazából nem más, mint három óriási gödör nejlonnal bélelve – áll a rendelkezésükre.

Mint megtudtuk, a medencéket egyszerűen édesvízzel töltik fel és azokat a kölyköket eresztik be, akik már készen állnak a szabadba való visszatérésre. (…)

A menhely átlagban 60 sérült, elhagyott vagy beteg kölyköt fogad be éves szinten, majd pár hét/hónap rehabilitáció után, mire újra egészségesek és jó formában vannak, vissza is engedik őket természetes élőhelyükre, a tengerbe.

Ilyenkor október-november táján tele vannak az ír partok fókákkal. A szürke fókáknak most zajlik az ellési időszak és az első, korai időszakban az anyák sokszor hátrahagyják a kicsiket parton, amíg élelemért mennek.

Ugyanakkor a viharos időjárás, az erős hullámzás, a nagyobb hajóforgalom, a kutyák vagy emberek megjelenése a partszakaszon vagy a sziklákon elijesztheti az anyát és elkerülhetetlenül árván maradhat, rosszabb esetben meg is sérülhet a kölyök.

És bár a fókák nagyon édesek és “cukik” tudnak lenni emberi szemmel és talán nehéz is ellenállni, ha egy bolyhos bundás kölyök előttünk hever a homokban, mégis álljunk ellen a kísértésnek, hogy megsimogatnánk vagy túl közel merészkednénk.

Azon túl, hogy haraphatnak is, az emberi szag miatt még az egészséges fókakölyköt is elhagyhatja utána az anyja, aki minden esetben a víz felől fog érkezni (mivel ez a fókák menekülési útvonala is egyben), így különösen figyeljünk rá, hogy véletlenül se blokkoljuk egy fóka útját a tenger irányából!

Az egyik legelső alapszabály, amit még megtanítanak a menhelyen, hogy egy fóka mindig okkal van kint a parton, így véletlenül sem jó ötlet visszatenni őket a vízbe.”

A teljes posztot további képekkel itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

Leave A Reply