Lakáskeresés Svájcban – hasznos infók

0

Lakáskeresés Svájcban – leendő otthonunkat megtalálni sehol sem könnyű, Svájc esetében még két dolog nehezíti a helyzetünk: az egyik, hogy a kantonok meglehetősen nagy függetlenséggel rendelkeznek, így nehéz általános érvényű szabályokat találni, a másik pedig (amit sokan elfelejtenek), hogy Svájc nem tagja az Európai Uniónak.

Lakáskeresés Svájcban – az alapok

Svájc közigazgatása háromszintű. A 26 kanton saját maga szabja meg a szabályait, a helyieket pedig maguk az önkormányzatok. Tehát, ami így van az egyik faluban, a másikban lehet pont ellenkezően.

Az ország hivatalosan 4 nyelvű, ebből a gyakorlatban hármat használnak (német, francia, olasz), illetve az ehhez kapcsolódó helyi nyelvet, a „swizzerdüütsch” valamelyik változatát.

Ebből a két tényből szokott lenni sok bonyodalom, valamint abból, hogy Svájc nem tagja az Európai Uniónak, így egészen másként működnek a dolgok, mint bármelyik más EU-tagországnak.

Az egyik legnehezebb kérdés a megfelelő lakás megtalálása. Sajnos (vagy nem) az országban még mindig keresleti a piac, ami jelentősen befolyásolja az esélyeinket. A tulajdonos válogathat a jelentkezők közül.

Lakáskeresés Svájcban – az első lépések

Általánosságban a következő a metódus: megpillantjuk álmaink otthonát, felhívjuk a kontaktszemélyt, aki vagy az éppen ott lakó vagy a tulajdonos, illetve megbízottja. Egy előre egyeztetett időpontban megtekintjük a lakást. Ne lepődjünk meg, ha a kilincset egymásnak adjuk.

Ha megfelel, akkor elkérjük a jelentkezési lapot. Ez jó esetben egy A4 oldalas irat, amin a személyes adatokon kívül kíváncsiak arra, hol dolgozunk, kinek, mióta, mennyi a havi bevételünk, tartunk-e állatot.

Ez az alap, ennél már csak bonyolultabbak vannak. Sok esetben kérnek referenciaszemélyt is, akit rendszerint fel is hívnak és leellenőriznek bennünket.

Ezután következik a várakozás. Ha szerencsénk van, mehetünk szerződést kötni. Az országban jellemzően három nagy költözési hullám van (április 1., július 1., október 1.).

Lakáskeresés Svájcban – költözés után

Ha beköltöztünk, aláírjuk a szerződést. Innen kezdve 15 napon belül be kell jelentkezni a helyi önkormányzathoz. Ellenkező esetben ők keresnek minket, ugyanis a folyamat kétpólusú. A tulajdonos is bejelenti, hogy új lakó van. Elbújni nem nagyon lehet.

A bérleti szerződést érdemes átnézni jó alaposan, attól függően milyen időtartamra tervezünk. A szerződések általában egy évre szólnak, de láttam már hosszabbat is. A bérleti díjjal egy időben ki kell fizetni a kauciót, amely lehet 1-3 hónap is. Ez akkor jár vissza, ha kiköltözünk és nem robbantottuk fel a lakást.

A fogyasztókat is az új tulaj jelenti be. Ez általában a víz, villany, fűtés és közös költség (ha van). A TV-t is sok esetben tartalmazza a bérleti díj, az internetet, telefont azonban ritkán, azt legtöbbször nekünk kell.

Lakáskeresés Svájcban – érdekességek

A lakások nagy része üres, illetve Németországgal ellentétben konyhabútor van, gépekkel kiegészítve. Ha önálló lakásba költözünk, akkor legtöbbször van mosókonyha, géppel, szárítóval. Ha egy lakóközösségbe költözünk, akkor egy-egy blokknak van egy mosókonyhája közös gépekkel. Itt beosztás szerint moshatunk, általában heti 1 vagy 2 alkalommal. Szinte kivétel nélkül fizetni kell érte.

A szemétszállítás önkormányzatonként változik, van, ahol matricás rendszer van és van, ahol zsákos. Ezek az információk minden esetben megtalálhatóak a település honlapján. Településnév/kukac/.ch alatt minden megtalálható az adott faluról, városról.

Lakáskeresés Svájcban – hasznos linkek

Homegate

Comparis

Immoscout24.ch

Wgzimmer.ch (szobabérlés)

Svájci Ingatlanbérlők Szövetsége:

asloca.ch (francia)

mieterverband.ch (német)

asi-infoalloggio.ch (olasz)

(Fotó: immoscout24.ch)

Share.

About Author

Leave A Reply