Lakásbérlés külföldön: az Egyesült Királyság és Írország

0

Nagyon sokan tudnának nagyon sokat mesélni arról, micsoda tanulópénz (hadd ne mondjuk: hercehurca) tud lenni az ingatlanbérlés külföldön. Nem is mindig csak az anyagiak, hanem a sokszor eltérő szabályok miatt. Ma azt nézzük meg, mi a helyzet az Egyesült Királyságban és Írországban.

London, Egyesült Királyság

Brexit ide, Brexit oda, a brit fővárosban még mindig sok magyar él, és bérel sokszor szobát, de lakást is. Lássuk, hogy aki most vágna bele, az mivel számoljon nagyságrendileg!

Egyfelől van egy foglaló, ami mondjuk egy havi 1000 fontos lakás esetében 400-500 font. A rossz hír az, hogy elvileg ezt le kell tennünk, hogy bizonyítsuk szándékaink komolyságát, a jó hír az, hogy ha beköltözünk, vagy ha nem miattunk hiúsul meg a dolog, akkor visszakapjuk. Nem kapjuk viszont vissza akkor, ha a referenciáinkkal akad gond, vagy ha mi lépünk vissza.

Ami külön csodás, hogy ugyan a letét elvileg biztosítja nekünk a kinézett ingatlan bérletét, de a tulajdonos aláírás előtt bármikor kifarolhat a kölcsönből, ha meggondolja magát, vagy ha jobb ajánlatot kap.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Adminisztrációs költségek: egyheti bérleti díj (+ áfa). Ha ez nem lenne elég, általában hathétnyi kauciót is le kell tenni, és persze előre ki kell fizetni egyhavi bérleti díjat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a My Great Move oldal szerint egy havi 1000 fontos lakás esetében beköltözés előtt ki kell fizetnünk 2800 fontot – elméletben. Aztán hogy a gyakorlat miként alakul, az egy másik kérdés…

Manchester, Egyesült Királyság

Charlotte O’Toole egy elég nagy, két hálószobás lakást bérel egy átalakított házban. Övé az alsó szint a kerttel, konyhával és jó sok tárolóhelyiséggel, ráadásul az ingatlan elég jó helyen van, alig 5 km-re a belvárostól, Chorltonban.

Neki nem kellett kauciót fizetni, csak aláírtak egy szerződést, amiben szerepel az is, hogy ők állnak minden javítási, illetve nagyobb tisztítási, felújítási költséget. Az ingatlanért havi 685 fontot fizetnek.

Írország

Nemrégiben jelentette be az egyik legnagyobb ír ingatlankiadó cég, hogy mostantól egységesen két hónapnyi kauciót kér a bérlőktől. A lépés jelentőségét az adja, hogy az Irish Residential Properties Reit (Ires Reit) csak Dublinban közel 2400 ingatlant ad ki.

Az Ires Reitnél átlagosan havi 1500 euró a bérleti díj tavalyi adatok szerint, ami azt jelenti, bérlőként onnan indítunk, hogy le kell tenni összesen 4500 eurót (2×1500 depozit és 1500 első havi díj) előre, ha költözni akarunk.

További rossz hír, hogy az albérleti árak folyamatosan emelkednek, tehát az 1500 eurót kéretik nagyon átlagnak venni, és inkább többel számolni.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/AlexanderStein)

Share.

About Author

Leave A Reply