Lakásbérlés Európa szívében

0

A külföldi életkezdés kardinális kérdése a lakásbérlés, hiszen egyrészt talán ez a legnagyobb költség, másrészt ha nem ismerjük a helyi viszonyokat (legyen az megfelelő környék vagy az ügyintézés menete), csúnyán meg is járhatjuk. Ezért próbáltuk az elmúlt napokban körbejárni, mire érdemes figyelni az Egyesült Királyságban, Írországban, Németországban. Most Belgium, és Spanyolország következik.

Belgium, Brüsszel

Brüsszelben két hónapnyi kauciót és egy hónapnyi albérleti díjat kell előre letenni, nem beszélve a referenciáról. Az előleget viszont nem a tulajdonos kapja, hanem egy számlára tesszük be.

Elvileg a belga bankoknak kölcsön kell adniuk azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak a kauciót, feltéve, hogy vissza tudják fizetni – írta Denis J. Buckley Brüsszelből.

Mielőtt beköltözünk a lakásba, részletes leltár készül az ingatlanról, nem ritkán egy független ellenőr segítségével, amit a tulajdonos és a leendő bérlő közösen fizet. Nyilván ennek akkor lesz jelentősége, amikor a bérlő kiköltözik, és kiderül, mit hagy maga után.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Nagyon fontos elolvasni, mit írunk alá, különösen a bérleti szerződés hosszát illetően, nehogy belemenjünk mondjuk egy hároméves szerződésbe, amiből esetleg csak anyagi veszteséggel tudunk kimászni.

A bérleti díj indexelt, de alapvetően a bérbeadón múlik, emeli-e az összeget erre a szintre, dönthet úgy is, hogy neki fontosabb egy jó bérlő, mint egy kicsivel több bevétel.

Az eddigi részek:

Egyesült Királyság és Írország

Dánia

Németország

Spanyolország, Barcelona

Ed Stewart tapasztalata az, hogy két havi kauciót és egy hónapot előre kell fizetni, amire még jön az ügynökségi díj, ami általában egy hónapnyi lakbérnek megfelelő összeg. Összesen tehát négy hónapot kell előre letenni, ami szerinte elég durva.

„Albérletet csak helyben lehet találni és főleg telefonon, nem emailben. Én egy ingatlanügynökségen (inmobiliaria) keresztül találtam, akik ezért elvártak 1 havi bérleti díjat (amit végül a felére alkudtunk, mert csak 3 hónapra béreltünk).

Mondjuk mi szabályosan bementünk az irodájukba, viszont az online található hirdetések jelentős részét is ingatlanosok csinálják, ezért mindig kérdezd meg hogy van-e ilyen költség és hogy ügynök-e egyáltalán.” – írta Ádám korábban a Határátkelőn.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/MikesPhotos)

Share.

About Author

Leave A Reply