Lakásbérlés Dániában

8

Az ingatlan kényes kérdés minden határátkelés esetében, ráadásul érdemes nagyon észnél lenni, mert arányaiban nézve hatalmas kiadásról beszélünk, és könnyen érhet minket kellemetlen meglepetés. Minisorozatunk első részében az angol és az ír rendszert próbáltuk megmutatni, most következzen Dánia, azon belül is Koppenhága.

Dániában a három hónap előre fizetendő kaució a bevett, amire jön még egy hónapnyi, szintén előre fizetendő bérleti díj, ami így ugye minden matematikai számítás szerint négy hónap.

Ugyanakkor a Dániában felnőtt Sarah Foley szerint a nagyvárosokban és különösen Koppenhágában nem ritka, hogy akár három hónapot is ki kell előre fizetni, ami a kaucióval együtt már fél évnyi bérleti díj és az nem kevés, olyannyira, hogy még a helyiek közül is sokan csak szülői vagy bankkölcsönnel tudják megoldani.

Mert az árak elég durvák. Koppenhágában egy egyhálószobás lakás bérleti díja közel 1500 euró havonta, de a második legnagyobb városnak számító Aarhusban is nagyságrendileg 1000 euróval kell számolni. Ha ezt beszorozzuk hattal, máris egészen tudományos összeget kapunk, a fővárosban például 9000 eurót kell lecsengetnünk – és még mindig csak egy egyhálós lakásról beszélünk.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Ha még azt is beleszámítjuk, hogy a lakások jellemzően bútorozatlanok, akkor nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy kiderüljön, alsó hangon is számolhatunk 10 ezer eurós indulóösszeggel, ami több mint 3 millió forint (és most azért számolok át, mert kiköltözéskor jellemzően még a Magyarországon félretett pénzt költjük).

Viszont legalább a törvények erős védelmet nyújtanak a bérlőknek. Nem lehet például az egekbe emelni a bérleti díjat, csak akkor, ha a kiadás költségei is jelentősen nőnek, vagy nagyobb fejlesztés történik, például felújítják a konyhát vagy a fürdőszobát.

Amennyiben a javasolt emelés mértéke meghaladja az 5 százalékot, arra a helyi önkormányzatnak is rá kell bólintania.

A bérleti szerződés általában határozatlan idejű, és akkor költözünk ki, amikor akarunk, feltéve, ha előtte mininum három hónappal jelezzük a szándékunkat a bérlőnek.

Ne feledkezzünk meg az úgynevezett co-opokról (Almene Boliger), ilyenből több, mint félmillió van, és ezek azért olcsóbbak, mint a magánlakások. Minden ilyen közösségnek van egy saját bizottsága, amelyiken (vagy egyenes szavazáson) keresztül a lakók döntenek a nagyobb fejlesztésekről és a fontosabb kérdésekről.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Share.

About Author

8 hozzászólás

 1. Sziasztok. Ezek az árak azért eléggé túlzóak… Először is: én januárban költöztem ki Koppenhágába akkor a városközpontban egy 52 nm-es szoba-konyha-fürdőszoba-gardróbért 7500 DKK-t (kb 1000 Eur) fizettem. Természetesen bútorozott volt. Aztán költöztünk a párommal egy 66 nm-es nappali-két szoba-konyha-fürdő lakásba kicsit kintebb a külvárosba 6000 DKK-ért (800 EUR) Ez is bútorozott és minden benne van az árban. Az tény és való hogy 2-3 havi kauciót elkérnek, + a bérleti díj, de ha ügyes az ember, simán talál 1000 EUR környékén bútorozott, 40-50 nm-es lakást.

  • Szia!

   Nem lenne kedved írni egy posztot a kiköltözésről, az első tapasztalatokról és az árakról? Érdekes lenne! Kösz szépen!

    • Szuper! Próbáltam felvenni veled a kapcsolatot az email-címeden is, de valamiért nem sikerült. A hataratkeloKUKAChotmail.com címen folytathatjuk, ha írsz, hátha úgy átjön. 🙂

    • Szuper! Próbáltam felvenni veled a kapcsolatot az email-címeden is, de valamiért nem sikerült. A hataratkeloKUKAChotmail.com címen folytathatjuk, ha írsz, hátha úgy átjön. 🙂

  • Szia Niki vagyok. Tudnál nekem.segíteni esetleg ? 4 szobás bítorozott lakást keresnék nem horror árakon. Esetleg oldal nevet ha kaphatnék megköszönném!

 2. Micsoda???? Ha 4 éve Odensében 2000 DKK-ért béreltem egy kétszobás bútorott lakást,akkor nincs az az isten,hogy most ennyi lenne…. Oké,én olcsóbban fogtam ki egy kicsivel a piaci ár alatt akkor,de azért nem annyival olcsóbban. Odense központban volt a lakás.

Leave A Reply