Küszöbön Kis-Britannia

0

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten felhatalmazást kér a skót parlamenttől az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához szükséges lépések megtételére. Theresa May brit kormányfő elítélte a kezdeményezést.

Nicola Sturgeon szerint a referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza között lehetne megtartani. A skót kormányfő edinburghi hivatalában tartott tájékoztatóján közölte: 2018 ősze lehet a legkorábbi időpont, mivel a jelenleg tudható menetrend alapján addigra egyértelművé válhat, hogy a brit kormány milyen egyezséget érhet el a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon.

„Az is ugyanilyen fontos azonban, hogy ne hagyjuk túl késői időpontra a döntést saját sorsunkról, mert ha az Egyesült Királyság úgy távozik az EU-ból, hogy kilépése előtt, vagy legfeljebb nagyon rövid idővel utána Skócia nem jelzi szándékát arra, hogy másmilyen kapcsolatrendszert akar Európával, akkor hosszú időt lenne kénytelen eltölteni az EU-n és az uniós belső piacon kívül” – fogalmazott Nicola Sturgeon.

A skót kormányfő szerint ez indokolja, hogy az újabb függetlenségi népszavazást legkorábban 2018 ősze, legkésőbb 2019 tavasza között rendezzék.

Theresa May brit miniszterelnök általános várakozások szerint ezen a héten bejelenti a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat elindítását a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválásának bejelentése hivatalosan el is indítja – az Egyesült Királyság távozási folyamatát az EU-ból, kétévi tárgyalási időtávlatot engedélyezve a kilépési feltételekről. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 tavaszáig megszűnhet.

Nagy-britanniai munkák a Határátkelőn (Angliában és Skóciában is…)!

Nicola Sturgeon szerint a Konzervatív Párt vezette brit kormány az EU-népszavazás óta „egyetlen hüvelyknyi lépést sem tett” a Brexit-folyamat ügyében Skóciával kötendő kompromisszum felé. Skóciának ebben a helyzetben meg kell adni a választási lehetőséget a „kemény Brexit” és a függetlenség között – tette hozzá.

Theresa May pár órával a bejelentést követően éles hangú nyilatkozatban bírálta Sturgeon bejelentését. Szóvivője útján közzétett állásfoglalása szerint „Skócia a bizonytalanság és a megosztottság felé vette az irányt”, és a skótok többsége nem is akar újabb népszavazást a függetlenségről.

A brit kormányfő szerint „mélységesen sajnálatos a Skót Nemzeti Párt által tanúsított politikai csőlátás”. „A politika nem játék”, és a skót kormánynak az egész ország jövőjével űzött politikai játszma helyett azzal kellene törődnie, hogy megfelelő szintű közszolgálati tevékenységet végezzen Skócia népének javára – fogalmaz Theresa May hétfői közleménye.

Share.

About Author

Leave A Reply