Különös dolog történt a nagy-britanniai magyarokkal

0

Egészen furcsa dolog történt a szigetországban élő magyarokkal kapcsolatban: egyetlen év alatt 32 ezerrel ugrott meg a számuk. Mármint hivatalosan. Többen viszont ennek ellenére sem lettek, aminek több oka van, akad köztük egészen kézenfekvő is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön tette közzé legfrissebb adatait, amiből egészen furcsa dolog derült ki, nevezetesen hogy egyetlen év alatt 77 ezerről 109 ezerre nőtt az országban élő magyarok száma.

Elsőre ez már azért is furcsa, mert miként itt is megírtuk a napokban, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint megfordult a kivándorlási trend, ami konkrétan azt jelenti, hogy tavaly egészen pontosan 23 200 magyar költözött haza, miközben összesen 21 900 költözött külföldre.

Ezzel voltaképpen nem csak összezárult az olló, hanem elkezdett a másik irányba kinyílni. A kivándorlási oldalon ugyanis már négy éve csökken a határátkelők száma, miközben a hazatérőké folyamatosan nő.

Szóval mi állhat akkor a hirtelen drasztikus nagy-britanniai emelkedés hátterében? A magyarázat viszonylag egyszerű, a belőle adódó következtetések ellenben elég messzire vezetnek.

Hajlamosak vagyunk egyetérteni az adatot kiszúró Portfólióval abban, hogy ez a hirtelen emelkedés inkább a statisztikák sebezhetőségét mutatja, mintsem tényleges kiugrást.

Egy fura év: 2018

Mielőtt azonban továbblépnénk, nézzünk még pár adatot! A szigetországi magyarok létszámában a csúcs eddig 2017-ben volt, amit egy nagy beszakadás követett 2018-ban. Most azonban nem csak visszaemelkedett ez a szám, hanem még a 2017-es csúcsot is meghaladja 11 ezerrel.

A születési helyet figyelembe véve a UK-ben élő, Magyarországon születettek száma 82 ezerről 98 ezerre emelkedett egy év alatt – jegyezte meg a Portfólió elemzője.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200521/megfejtettuk-a-kivandorlo-magyarok-legnagyobb-rejtelyet-vegre-elismertek-hogy-sokkal-tobben-mentek-el-433192

Ezzel együtt is jelentős a bizonytalanság, az ONS sem titkolja, hogy akár 16 ezer fős kilengések is lehetnek mindkét irányban az adatokat illetően, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy könnyen lehet a magyarok száma 93 ezer ugyanúgy, mint 125 ezer. Az mindenesetre biztos, hogy a 2018-as adatok pontatlanok voltak.

Mi a változás oka?

Röviden: a Brexit.

Kicsit hosszabban: az Európai Unión belüli szabad munkavállalás miatt rengetegen mozogtak úgy a közösségen belül, hogy nem regisztráltak abban az országban, ahová átköltöztek.

Ez már önmagában nagyon bizonytalanná tette az adatokat, amihez még hozzáadódik az is, hogy a különböző országok statisztikai hivatalai nem ritkán különböző módszerekkel számolnak, így aztán különböző számok is jönnek ki.

Csakhogy a Brexit miatt az Egyesült Királyságban tavaly áprilisban elkezdődött a regisztráció azoknak, akik az uniós kilépést követően is maradni akartak az országban, ez pedig sokkal pontosabb képet ad az ott élő magyarok létszámáról.

Magyarul nem arról van szó, hogy az elmúlt egy évben 30 ezer magyar költözött volna az Egyesült Királyságba, sokkal inkább arról, hogy rengetegen most tették hivatalossá ottlétüket.

Ráadásul mivel még jövő év (azaz 2021) júliusáig lehet regisztrálni, ez a tavaly év végi 100 ezer körüli létszám sem végleges, hiszen sokan lehetnek azok, akik egyelőre nem foglalkoztak ezzel a lehetőséggel.

Idén április végéig például 20 ezren regisztráltak, amiből a Portfólió azt a következtetést vonja le, hogy 120-130 ezer magyar biztosan él ma is az Egyesült Királyságban és ez a szám várhatóan még növekedni fog.

(Akadnak még egyéb adatok is, ezek közül csak azt emelném ki, mely szerint 7000 olyan magyar van, aki már az Egyesült Királyságban született. Tavaly 4000-en voltak.)

Mi van a többiekkel?

Érdekes módon az adatokból az látszik, hogy például a lengyelek, a litvánok és a csehek egyelőre jóval kevesebben regisztráltak, mint amennyire a számukat a statisztika becsülte (vagy ténylegesen kevesebben is vannak), míg a magyarok esetében nagyon durván, 40 százalékkal alálőttek a valós adatnak (speciel a bolgárok esetében is 20 százalékkal).

Egyébként az adatok szerint érdekes módon miközben a teljes EU-ból még mindig többen érkeznek, mint amennyien távoznak (196 ezer szemben 147 ezerrel, ami 49 ezres plusz), ez a közép- és kelet-európai tagállamokra már nem érvényes, ezekből az országokból tavaly 33 ezren érkeztek, ellenben 44 ezren mentek el.

Trendfordulót mutat a magyar statisztika a kivándorlásban

(Fotó: pixabay.com/12019)

Share.

About Author

Leave A Reply