Különbségek az olasz észak és dél között

0

Olaszországban sem mindegy, melyik régióban él az ember az ember külföldiként. Az ír Molly Rómában élt több évet, majd az északi Padovába költözött. Mi a különbség?

„Sok különbség van, ha az ember északon vagy délen él. Én öt római év után már Padovában lakom, ami nem messze van Velencétől.

Van előnye egy kisebb városban élni északon. Könnyű eljutni gyalog bárhova, nem kell várni a megbízhatatlan buszokra. Vonattal könnyű eljutni más európai országokba, ami mindig jó utazásnak bizonyul.

Jobb munkám van itt északon, jobb fizetéssel. Padova egyetemi város, így a kis mérete ellenére tele van bárokkal és pezseg az élet itt. Külföldiekkel is lehet találkozni, sok a lehetőség a társasági életre.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Sokan mondják, hogy az északiak hűvösebb emberek, mint a délen élők. Nem kérdés, hogy az ország déli része híres a vendégszeretetéről.

Elsőre igaznak találtam a sztereotípiát a barátságtalan északiakról, de aztán észrevettem, hogy az itteniek is gyakran társalognak, megmondják az időt, azt, hogy merre és mivel kell menni, segítenek útba igazodni. A rómaiak jobban kedvelték a társaságot, de az itteni emberek is kedvesek és barátságosak tudnak lenni.

Rómában élve több lehetőség állt rendelkezésre. Az ételek ízletesek, ami a venetói régióról nem mondható el. Sokkal több étterem, kávézó, klub, múzeum áll rendelkezésre, mint Padovában és többi kisebb városban.

Szerintem le lehet élni Rómában egy életet úgy, hogy nem láttál minden nevezetességet. A fővárosban az időjárás is remek, legalább 5 fokkal melegebb van, mint Padovában.

A tömegközlekedés Rómában elég siralmas, gyakran van építkezés, nem lehet tudni biztosan, hogy a busz mikor érkezik időben és mikor késik, vagy nem is jön egyáltalán. Az utak is szörnyűek, szóval autóval vagy motorral sem lehet kellemesebben közlekedni.

Az olaszországi életnek vannak hátulütői is. A bürokrácia képes bárkit megbolondítani. A fizetések alacsonyak. Minden kaotikussá, szervezetlenné és zavaróvá válhat, de összességében szeretek itt élni, és remélem a lehető legtovább maradok. Az élet minősége, az ételek, a természeti és építészeti szépségek, a nyelv és az emberek ellensúlyozni tudják a nehézségeket.”

Miért lettek pesszimisták az olaszok?

Share.

About Author

Leave A Reply