A külföldi házasságkötés viszontagságai

0

Külföldön házasságot kötni eleve nem mindig a legegyszerűbb történet, pláne akkor bonyolódik a dolog, ha ezt az Európai Unión kívül tesszük. Ha pedig indiai párt választunk, mégsem ott, hanem Szingapúrban esküszünk, akkor már teljes a kavar. Amiben rendet Bejcsi blogja vágott.

„Korántsem tehetjük szabadon azt, amit csak akarunk, akkor, amikor csak szeretnénk, mivel átléptünk egy másik bolygóra, a korlátokkal és buktatókkal teli, a kulturális- , jogi- és határokon átnyúló problémakör világába, amelyet csak az ért meg, és érez át, akit közvetlenül érint. (…)

Esetemben ami a házasságkötés mellett szólt az az, (amellett, hogy már „vénlánynak” számítottam) hogy nem volt belátható időn belül lehetőség arra, hogy párom munkájából kifolyólag újra Magyarországra vagy Európába utazzon, viszont én sem „költözhettem” csak úgy Indiába anélkül, hogy ne lennénk házasok. (Ez a témakör is megérne egy külön posztot, amit Indiában „kulturális különbség” jelzővel illetnek, én kicsit másképp jellemeznék…)

Semmiképpen sem akartam Indiában házasságot kötni. Érthető módon teljesen ellene voltam a rendszernek (nem túl rugalmas és korrupciómentes, mi meg marhára nem voltunk eleresztve anyagilag ahhoz, hogy minden második embert lefizessünk a cél érdekében), alkalmazkodni sem lettem volna képes illetve hajlandó, s nem is bíztam benne, hogy ott majd nekem mindent perfektül le fognak bonyolítani úgy, hogy az hivatalos és jó legyen, s amit Magyarországon is simán elfogadnak. (…)

A szerencsénket végül egy szingapúri projekt hozta meg, amit habozás nélkül „fogadtunk” el, s végre felcsillant a remény, hogy talán mégis sikerülhet, s újra együtt lehetünk! Örömmel nyugtáztuk, ennél jobb hely nem is kínálkozhat számunkra. (…)

A házasságkötés feltételei Szingapúrban

A legfontosabb feltétel az, hogy legalább az egyik félnek a házasságkötés bejelentését (notice) megelőzően már legalább 15 napja az országban kell tartózkodnia (érkezés napja nem számít bele).

A bejelentés megtétele után a fele nyugodtan elhagyhatják az országot, azonban a bejelentés visszaigazolásakor kapnak egy időpontot, amikor meg kell jelenniük egyfajta „megbeszélésen”. Ez tulajdonkeppen a felek személyére vonatkozó adatok igazolására / hitelesítésére szolgál, valamint egy eskütétel arra vonatkozóan, hogy egyik fel sem házas (egy jó hosszú szöveg felolvasása feltartott kézzel).

A házasságkötés lehetséges legkorábbi dátuma a bejelentést követő 21. nap (a bejelentés napja nem számít bele). Kizárólag elektronikus úton (internet) történik, ahol a rendszer jelöli a foglalt és szabad dátumokat, tehát nagyon egyszerű. (…)

Az eljárás kiemelkedő pozitívumai

NEM kérnek születési anyakönyvi kivonatokat, családi állapot igazolására szolgáló dokumentumokat!!! Nincs 6 hónap várakozási idő!! Nem kérnek bejelentett lakhelyet, lakcímkártyát (és egyéb nyalánkságot, amit otthon viszont IGEN!!)

Ami szükséges, az az útlevél és a hivatalnok előtt hangosan, feltett kézzel megtett eskü arra nézve, hogy a házasságkötésnek nincs akadálya, és egyik fél sem házas. Prezentálni kell azonban két tanút, s azok személyére vonatkozó adatokat a hivatal rendelkezésére kell bocsátani.”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

Share.

About Author

Leave A Reply