Közelít Magyarországhoz a Brexit-hatás

0

A cseheknél és a lengyeleknél is számottevően visszaesett a termelés a feldolgozóiparban, ami szakemberek szerint egyértelműen a brit uniós kilépés okozta hatásoknak köszönhető. Magyarország egyelőre kimaradt, de ez nem biztos, hogy így is marad.

A Cseh Köztársaság gazdaságára készített beszerzési menedzser-index (PMI) különösen gyenge. Azt mutatja, hogy a gazdaság, 38 hónapja először, zsugorodik. A lengyel gyárak alig tudták fejüket a vízfelszín fölött tartani.

Ezek az adatok, több más mutatóval ellentétben, arra utalhatnak, hogy a Brexit a térség gazdaságai számára kézzel fogható kockázatot jelent. Elemzők azonban abban reménykednek, hogy csak egy átmeneti, jelentéktelen visszaesésről van szó.

A két PMI ugyanakkor eltér az eurozónában megfigyelt folyamatoktól, ahová a V4 országok exportjának zöme irányul. A közös valutát alkalmazó térség beszerzési indexe júliusban 52,0 értéken állt. Ez ugyan júniushoz képest némi lassulást jelez, a mutató mégis jóval a növekedést és a zsugorodást egymástól elválasztó 50 pontos küszöbérték felett marad.

„Bár a júliusi érték a növekedés ütemének lassulását jelzi, a PMI a feldolgozóipar stabil növekedését mutatja” mondta a Markit piackutató vezető közgazdásza, Chris Williamson a Figyelő szerint.

A cseh gazdaság viszont, amely korona ellenőrzött árfolyamának köszönhetően korábban egyértelműen vezető szerepet játszott a térségben, 38 hónapja először, visszaesett. A PMI index a júniusi 51,8 pontról 49,3 pontra süllyedt. Különösen aggasztó az a tény, hogy visszaesett a megrendelés-állomány is, jelezve, hogy a gyengélkedés tartós lehet.

Gyere és kövesd a Határátkelőt az Instagramon is, mert az jó! Neked is, nekünk is. 🙂

„Az új export-ügyletek száma tíz hónap óta először esett, ami a brit népszavazás eredményének következménye. A kibocsátás júliusban szinten maradt, a foglalkoztatás ugyanakkor továbbra is erőteljesen növekszik” – véli a Raiffeisen Bank International elemzője.

Ami Magyarországot illeti, a PMI júliusban 53,9 pontra ugrott a korábbi 50,9-es értékről. A javulás sejteti, hogy a magyar feldolgozó-ipar egy rendkívül gyenge évkezdet után, 2016 második felében lendületbe jön. Ugyanakkor tény az is, hogy a helyileg összeállított magyar adatok gyakran esetlegesek és csak bizonytalan előrejelzést adnak.

Share.

About Author

Leave A Reply