Korlátoznák az orvosok elvándorlását

0

Uniós szinten korlátozná az orvosok elvándorlását a német egészségügyi miniszter. Jens Spahn erről egy svájci lapnak adott interjúban beszélt annak kapcsán, hogy rengeteg német orvos dolgozik Svájcban.

A német egészségügyi miniszter szerint fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében.

Jens Spahn a Sonntags Blick című lapnak ezt azzal indokolta, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak. Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne” – hangoztatta a politikus.

Az ugyanakkor szerinte nincs tervben, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követelne Berlin Svájctól.

A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött.

A svájci orvosszövetság adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel.

Tíz dolog, amiért jó egy bajor kisvárosban élni

Share.

About Author

Leave A Reply