Költözzünk-e Máltáról Erdélybe?

2

Ritka az olyan levél, melynek szerzője nyugat felől kelet felé költözne, így aztán úgy gondoltuk, érdekes lehet ez a poszt, még akkor is, ha inkább tanácsot kérő, mintsem „tipikus határátkelős” (már ha egyáltalán van olyan…). Szóval a nagy kérdés: érdemes-e Máltáról Csíkszeredára költözni?

„Szeretnénk segítséget kérni abban, hogy Máltáról érdemes-e a közeljövőben Csíkszeredára költözni? Elsősorban a hargitai magyarok véleményére lennénk kíváncsiak.

Harmincas házaspár vagyunk, jelenleg Máltán élünk (kicsit több mint egy éve). A férjem az IT területén, én pedig home office-ban dolgozom (mind a kettőnknek egyetemi képesítése van).

Adódott egy lehetőség a férjem cégénél, miszerint Csíkszeredán folytathatná tovább a munkáját (nemzetközi cég, nemzetközi fizetéssel) kb. 1-2 éves szerződéssel. Még nem jártunk Csíkszeredán, de az egyetem alatt mind a ketten nyaraltunk Erdélyben. A természet, a hegyek, Torockó… felejthetetlen élmény volt.

Sorjáznak a kérdések

Összevetettük a pozitív és negatív oldalát az ittlétnek és a költözésnek is. Elsősorban az érdekelne minket, hogy befogadó-e a magyar közösség az anyaországból (ill. Máltáról) érkező magyarokkal szemben?

Mdina 2.jpg

Mdina.jpgMdina

Mennyibe kerül a mindennapi élet? Van-e lehetőség magyar nyelvű ügyintézésre? Magyar nyelvű orvosi ellátásra? Származna-e abból hátrányunk, hogy nem beszélünk románul, csak magyarul, angolul és németül?

Az adózás is fontos, az alkalmazotti státusz miatt. A lakás bérlésével kapcsolatban mire kellene odafigyelni és a rezsi (fűtés) lenne a fő kérdés, mert előfordulnak nagy hidegek is. Írjatok a mindennapi életről, nehézségekről és pozitív dolgokról, hogy képet kaphassunk arról, megérné-e menni! Minden ötletnek örülnénk.

Ami Málta mellett szól…

Többekben felmerülhet a kérdés, hogy normálisak vagyunk-e, hogy a Földközi-tenger partjáról elköltöznénk, amikor jön a nyár.

Comino szigete.jpgComino szigete

Valóban gyönyörű a tenger és sokat süt a nap. Sokkal nyugodtabb az élet, nem téma a politika, nincs panaszkodás. Mivel sok nemzetiség él egy helyen, ezért sokféle kultúrával találkozhatsz (akkor is, ha nem akarsz): máltai, svéd, angol, orosz, ukrán, bolgár, indiai, afrikai, arab, stb… és rengeteg magyar.

Sok a vallási ünnep, fesztivál, felvonulás, színes programok, szórakozási lehetőség, főleg nyáron.

Blue Grotto.jpgBlue Grotto

…és ami Erdély mellett

Kipróbálnánk magunkat egy más élethelyzetben, más emberek között, más kultúrában. Érdekel bennünket Erdély, szeretünk túrázni. Ha gyerekvállalás előtt mindezt megtehetjük, miért ne tennénk?

Az előző máltai posztokban már megfogalmaztak negatívumokat. Máltán az állandó kosszal nem tudok megbékélni, ami mindenhova elkísér. Az utcán, az ajtóm előtt, a buszokon, a strandon (ha szeretnék leteríteni egy plédet, akkor az tuti kutyaszaros lesz).

Sok helyen koszos a tenger, és fürdés közben meglepő szemétdarabokkal találkozhatsz. A máltaiak nem törődnek az utánuk következő generációval.”

Marsaxlokk.jpgMarsaxlokk

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2014 márciusában.)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Gipsz Odon on

    Ki kell probalni 😉 Majd meglatjatok a sajat borotokon…
    Azt hiszem Erdelybol, nem a tel miatt emigralt az utolso evekben par milio ember…

  2. Elizabeth on

    En nagyon szeretem Erdelyt, es azon is gondolkodom, hogy jovo nyaron oda menjek e nyaralni. Es azon is, hogy amikor majd nyugdijas leszek, odakoltozzek e majd. De dolgozni nem hiszem, hogy belevagnek.
    A maltai szemeteles nekem sem jonne be. Ha van meg egy orszag, ami szamitasba johet nalatok, akkor csinaljatok meg a 3mas osszehasonlitast de nagyon alapos eszervekkel. Sztem amugy jo a gondolatmenet, meg tobb infora van szuksegetek. En pl tengerparton lakom, azt is akartam, a nehezen mar tul vagyunk, egy eve telepedtunk itt le. Vannak gondok, de igazabol mar csak varoson belul koltoznenk es ugy gondolom hogyha Malta mellett maradtok, akkor jobban kellene korulnezni, hatha van olyan resze ahol kevesebb a szemet. Sok sikert a donteshez.

Leave A Reply