Kollégiumi pokoljárás

1

Aki valaha volt kollégista (jelen sorok írójának volt szerencséje hozzá), az tisztában van vele, hogy noha megvannak az előnyei, azért a világnak ezen a táján ritkán fáklyásmenet a koleszos élet. Pláne nem az Oroszországban, miként az Pascal Dumont fotóiból is kiderül.

Miközben a nyugati menő egyetemeken egy-egy kollégiumi szoba már inkább hasonlít szállodára (hatalmas tévével, külön fürdőszobával, konyhával), de legalábbis olyan helyre, ahol az ember szívesen tölti egyetemi éveit, eközben Ororszországban kicsit más a helyzet.

Persze nem szeretnénk általánosítani (nyilván nyugaton is lehetne rémes körülményeket fotózni, és tőlünk keletre is lehetnek színvonalas körülmények), ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a színvonalat meg kell fizetni, például 10-15 ezer dolláros lakbér képében.

A fotókon látható moszkvai hálók (félreértés ne essék, a képek nem 30 éve, hanem tavaly készültek) ellenben havi 10 dollárnyi rubelbe kerülnek fejenként, igaz, ezért ennyi jár…

Aztán ott van, ami nem látszik: a különböző rovarok, melyek előszeretettel flangálnak a szobákban és az ágyban, illetve a nem ritkán méltatlan körülmények – viszont Moszkva olyan elképesztően drága, hogy sokaknak egyszerűen esélyük sincs saját lakást vagy szobát bérelni.

Visszatérve a 10 dolláros árra, ez azoknak jár, akik ösztöndíjjal tanulnak az adott egyetemen, akik nem, azok ennek az ötszörösét fizetik – ami persze még mindig nem egy eget rengető összeg.

„Ezekben a szobákban az együttélésnek olyan formális és informális szabályok alakultak ki, amelyeket mindenkinek el kell fogadni” – írja oldalán Pascal Dumont, hozzátéve, hogy minden ilyen „obshagának” megvan a maga egyedi szabályrendszere és kultúrája, ám a lakók előtt álló kihívás mindenhol ugyanaz: otthont teremteni egy meghatározott területen, szűkös körülmények között.

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply