Klímaváltozás: tíz meglepő tény a jövőnkről

0

A következő évtizedekben a városok jelentik majd a legnagyobb kihívást a klímaváltozásban. Nagyon sok minden átalakul majd, nem véletlen, hogy a párizsi klímacsúcson is kiemelten foglalkoznak a kérdéssel. Következzen tíz érdekes tény arról, hogyan is élünk majd az elkövetkező évtizedekben.

1. Minden másodpercben két fővel nő a városok lakóinak száma. Ez konkrétan annyit jelent, hogy míg most 3,9 milliárd ember él nagyvárosokban, ez a szám 2050-re 6,4 milliárdra emelkedik.

2. Az évszázad első 30 évében több termőföldet és zöld területet kebeleznek majd be a városok, mint az egész eddigi történelem során összesen.

3. Jelenleg 828 millió ember él nyomornegyedekben. Ez a szám évente 6 millióval nő. Ez azt jelenti, hogy például a rendkívül rossz helyzetben lévő nigériai Lagosz lakóinak száma 2030-ra megduplázódik 24 millióra.

4. A nagyvárosokban keletkezik a Föld teljes üvegház gázkibocsátásának háromnegyede. A következő 15 évben az energiafelhasználáshoz köthető emisszió felét alig 500 város állítja majd elő.

5. A városokban évente 3 millió ember hal meg a légszennyezés miatt kialakuló betegségekbe. Ez több, mint amennyi áldozatot a HIV/AIDS, a malária és az influenza együttesen követel.

6. 2030-ra a kínai óceánparton egy 1700 kilométer hosszú egybefüggő településsor alakul majd ki.

7. Az amerikai nagyvárosokban átlagosan évente nyolccal több olyan nyári nap van, melyen a hőmérséklet meghaladja a 32 C fokot, mint az őket körbevevő vidéken. Az így kialakuló hőhullámok 50 százalékkal több kárt okoznak az emberi testnek.

8. Az india fővárosban naponta 1400-al (!!) nő az autók száma. Ezzel egyes összevetésekben Delhi a világ legszennyezettebb városa.

9. Ha minden úgy megy tovább, mint most, akkor a nagyvárosokban az árvizek okozta károk a 2005-ös évi 6 milliárd dollárról 2050-re elérik az 1 billió dollárt.

10. Ha a klímaváltozás az eddigi ütemben folytatódik, 2100-ra legkevesebb 21 amerikai nagyvárosban az otthonok fele víz alá kerül.

Share.

About Author

Leave A Reply