Kivándorlás vagy uram-bátyám rendszer?

0

Akik már nem leszünk sosem címmel írt regényt Krusovszky Dénes. A Libri irodalmi közönségdíját is elnyert mű a mai harmincasok tipikus kételyeit dolgozza fel, aminek része a határátkelés is.

Annál inkább, mert a szerző maga is Bécsben él, igaz, nem mostanában költözött ki. Párja ugyanis a bécsi egyetemen tanított irodalomtörténészként, amikor összejöttek, azaz Krusovszky Dénes voltaképpen utánaköltözött.

„Több mint tíz éve él külföldön, így gyakrabban tör fel benne a honvágy, de mikor megvizsgáljuk a kérdést, mindig rájövünk, hogy inkább maradunk, mert nincs nagyon hová hazajönni – különösen amikor hallgatjuk a beszámolókat a módszeresen leépített bölcsészkarokról” – nyilatkozta az író a 24.hu-nak.

Mivel külsős újságíróként a Magyar Narancsnak dolgozik, követi a magyar eseményeket, más kérdés, hogy legalább az utcán nem kell „a frusztráló közegben” találnia magát. „Ausztriában is dübörög a kampány, de nekem az inkább szafari, kívülállóként figyelem” – fogalmazta meg a különbséget.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Tetszik neki, hogy gyerekeik már abba nőnek bele (például az óvodában), hogy sokfajta gyerek van, akiknek különbözik a kinézete, bőrszíne, nyelve, vagy a szülők öltözködése.

„Jövőre iskolát kell választanunk a nagyobbiknak, ami mindenhol sok vívódással jár, de ott legalább nincs átpolitizálva ez a kérdés, és azt is látjuk, hogy a magyar oktatási rendszer sajnos nagyon nem a javára fejlődik az utóbbi időben” – tette hozzá  Krusovszky Dénes.

Ami a határátkelést illeti, azt mondta, az utóbbi évben a baráti körük nagy része már elment, vagy gondolkodik azon, hogy külföldre költözzön. Az orvosoknál, mérnököknél nagyon erős az elszívódás, de a fiatal bölcsészeknél is, ha nemzetközi szinten is értelmezhető a kutatási területük.

És persze egyre több embernél merül fel a kérdés: külföldre költözni vagy elfogadni és betagozódni a magyarországi uram-bátyám rendszerbe.

A teljes beszélgetést itt olvashatjátok el.

Fordulat a határátkelésben?

Share.

About Author

Leave A Reply