Kivándorlás a halál után

0

Elsőre (sőt, másodikra és harmadikra is…) elég morbidan hangzik, de ettől még igaz: egyre többen költöznek úgy külföldre, hogy viszik magukkal őseik földi maradványait is.

Egészen furcsa szokás kezd meghonosodni Lengyelországban, ahonnan a kitelepülő fiatalok közül egyre többen döntenek úgy, viszik magukkal őseik maradványait is, hogy azok közel legyenek hozzájuk.

A Rzeczpospolita nevű lapnak nyilatkozó temetkezési cégek munkatársai azt mondták, míg pár éve csak egy-egy esetben fordult elő külföldi újratemetés, az utóbbi időben százszorosára (!!!) nőtt az ilyen esetek száma.

A kihantolási kérvényekkel foglalkozó intézet gdyniai fiókjának szóvivője szerint noha az idősek körében népszerű a lépés, a fiatalok között is egyre többen vannak, akik így döntenek.

Az idősek „azzal érvelnek, már nincs erejük ahhoz, hogy országszerte felkeressék a családi sírokat, ugyanakkor nem akarják, hogy ezek elhanyagolódjanak, pusztuljanak” – mondta Marian Piaskowski az MTI szerint.

A fiatalabbak főleg a közelmúltban elhunyt rokonaik maradványait viszik magukkal, hogy az új lakhelyükön eltemethessék azokat.

A lengyel statisztikai hivatal október elején közölt adatai szerint jelenleg mintegy 2,3 millió olyan lengyel él külföldön – mindenekelőtt Nagy-Britanniában, Németországban és Norvégiában -, aki az utóbbi években a jobb megélhetés miatt döntött a kivándorlás mellett.

Csak 2014 folyamán 124 ezer lengyel települt át, idén pedig – a Rzeczpospolita által október elején közölt adatok szerint – további egymillió ember szándékozik kiutazni.

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

Leave A Reply