Kipróbálnád magad külföldön, de félsz elköteleződni? Akkor ez tetszeni fog

0

Ágnes 8 éven át halogatta céljai megvalósítását, mert adott volt egy mentalitás, ami szerint élt: „Dolgozni kell, pénzt keresni, hogy később legyen saját lakás, egzisztencia, ilyenek. A ’hippiskedés’ többé nem fér bele.” Aztán jött a fordulat, majd ezt követően egy új élet – írta blogján.

A fordulat, a sokunknak ismerős érzés is elérkezett, amikor már egyáltalán nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, valami változásra vágyunk, valami újra, ami képes felserkenteni a mindennapjainkat, és újra motiválttá energikussá tesz minket.

Ez volt az a pillanat, amikor Ági elhatározta, hogy belevág a nagy kalandba. De milyen álmokat dédelgetett?

„Amióta az Európai Önkéntes Szolgálatról hallottam, azóta szerettem volna külföldön önkénteskedni, néztem is a projekteket folyamatosan, azonban elkövettem azt a “hibát”, hogy először az országokra kerestem, ahová szívesen mennék, így viszont nem találtam olyan projektet, ami kellően érdekelt ahhoz, hogy eltöltsek fél vagy akár egy évet vele.”

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Miután megszületett az elhatározás – amelyhez jócskán hozzásegítette őket a kilátástalanság, az alulfizetettség és az, hogy „nincs jövőjük Szegeden” – Ági és párja elkezdett keresgélni, hónapokig sikertelenül. Majd ezután jött a várva várt lehetőség.

Egyszerre kalandvágy és menekülés

„Ebben a már hónapok óta húzódó helyzetben találtunk rá mintegy véletlenszerűen erre az EVS projektre, Tryavnában, Bulgária közepén. Korábban egyikünk sem járt az országban, és sanszos, hogy ha valaki megkérdezi melyik EU-s országba költöznék, nagyjából az utolsó három között lett volna Bulgária, de az utolsó ötben legalábbis. Mert azon kívül, hogy ott a tengerpart, meg hogy az EU legcsóróbb tagállama, sokat nem tudtam róla” – írta.

„Viszont pont ezért eléggé egzotikusnak tűnt, cirill betűk, szocialista építészet, na meg nem utolsó sorban nagyon megfogott a projekt. Ifjúsági munka, környezetvédelem, fenntartható életmód, kreatív workshopok, mindez angol nyelven, na meg sok-sok utazás” – mesélte mi volt az, ami felkeltette a figyelmét.

„Szóval egyszerre volt ez kalandvágy és menekülés, kicsit a menekülés javára. Egyszerűen több minden szólt mellette, mint ellene. Csináltunk amúgy SWOT elemzést a menésre és a maradásra is. Egy hét gondolkodás után úgy döntöttünk, hogy belevágunk, utána pedig a “nulláról” kezdünk mindent: hazaköltözés, munkakeresés vagy vállalkozóvá válás, ha nem működik, akkor pedig ismét külföld” – tette hozzá.

Mi lett végül a tanulság?

Egyrészt az, hogy ne félj az ismeretlentől és ha a szíved is úgy diktálja, akkor merj kockáztatni – a végén még kellemes meglepetés ér.

Ágiék 180 eurós „zsebpénzből” nem csak kijöttek, de még félre is tudtak tenni. Az önkéntes munka mellett arra is volt idejük, hogy a saját ügyeikkel foglalkozzanak, amit megkoronázott az utazás élménye: „Ezalatt a bő fél év alatt többet utaztunk, mint amennyit otthon két év alatt tudtunk volna.”

Te belevágnál?

Ági beszámolóját és további élményeit itt olvashatod el.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply