Kinek mit kell bizonyítani?

0

Vannak azért még problémás pontok az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok regisztrációja körül. Arra például nagyon érdemes figyelni, hogy aki nem intézi el időben a szükséges teendőket, annak ügye a regisztrációval foglalkozó hivatal ügyfélszolgálata szerint is „bevándorlási üggyé válik”.

Miközben a nagy többségnek nyilván semmilyen különösebb problémát nem okoz a regisztráció, lehetnek kivételek. Aki például kimarad az ügyintézéséből vagy nem kap tartózkodási engedélyt, az könnyen illegális bevándorlóvá válhat.

Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy aki lemarad, az nem biztos, hogy bekerül az állami nyilvántartásba, ami komoly problémák forrása lehet – hívta fel a figyelmet a Financial Timesban, Nora Mulready, aki 15 éve foglalkozik szociális kérdésekkel.

A szabályok szerint az íreket kivéve, akiknek Nagy-Britanniában garantált jogaik vannak, a 26 további EU-tagállamból érkezett embereknek, köztük a magyaroknak bizonyítaniuk kell, hogy az ügymenetet megelőző öt évben a szigetországban tartózkodtak.

Az FT cikkírója szerint ez eleve morális kérdéseket vet fel, hiszen az európaiak közül sokan évtizedek óta dolgoznak Nagy-Britanniában, adót, egészségügyi hozzájárulást fizettek, munkájukkal hozzájárultak a brit GDP-hez.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Akadnak kérdések: például hogy mi történik azokkal, akik nem tudnak megfelelő bizonyítékokat bemutatni ottani életükről, akik nem tudják regisztráltatni magukat?

Nora Mulready szerint azok, akik rossz anyagi helyzetük, idős koruk vagy bármi más miatt nehezen boldogulnak a hivatali ügyintézéssel, könnyen kicsúszhatnak a folyamatból.

A napi.hu összefoglalója szerint Nora Mulready felhívta a regisztrációval foglalkozó hivatal ügyfélszolgálatát, és megkérdezte mi lesz azokkal az európai polgárokkal, akik a Brexit időpontjára nem tudják sikeresen nyilvántartásba vetetni magukat.

A válasz: ügyük bevándorlási kérdéssé válik, ami magában hordozza a veszélyt, hogy emberek gyorsan törvényen kívüliekké válhatnak, elveszthetik állami támogatásaikat. Szóval érdemes vigyázni!

„Nekem kell bizonyítanom”

Mi is írtunk egy Londonban élő magyarról, aki már több mint két évszázada Angliában él és még az EU-bővítés előtt kapott papír alapú állandó lakhatási engedélyt.

A papírt azért fontos hangsúlyozni, mert Theresa May még belügyminiszter korában kitalálta, hogy egy biometrikus műanyag kártyára kell átvezetni a lakhatási engedélyt.

„Be is adtam az igénylésem, online (teljesen modern módszerekkel), majd megjelentem egy időponton, bemutattam a dokumentumaimat. Érdekes módon mindkettőért baromi sokat kellett fizetnem, összességében már majdnem 100 ezer forintnyi fontnál tartok – holott a jogom megvolt, azt csak át kellett volna vezetni egy papírról a kártyára.

A slusszpoén az, hogy kb. 4-5 hónappal később érkezett egy levél, amiben azt írták, hogy nem áll a rendelkezésükre elég dokumentum, ami bizonyítaná, hogy Ön itt élt 2003 és 2013 között, holott stabilan itt éltem, az Európából leszakadó szigetországban.

Nekem kell bebizonyítanom, hogy itt dolgoztam és adóztam – úgy, hogy közben már jó pár alkalommal költöztem és selejteztem ki dokumentumokat, mert nem fértem el tőlük.”

A teljes sztorit a Los Angeles-London-Budapest tengely adásában hallgathatod meg itt:

Share.

About Author

Leave A Reply