Kinek kell jobban a másik?

0

A nagy kérdés nem egy párkapcsolat kapcsán merült fel (bár akár így is történhetett volna), hanem Izland és az Európai Unió viszonyában. A szigetország ugyanis a napokban közölte, hogy a maga részéről köszöni, de nem kér a csatlakozásból, míg Brüsszel szerint a kapuk nyitva állnak.

Izland csütörtökön közölte, visszavonja az EU-csatlakozásra vonatkozó kérelmét, Gunnar Bragi Sveinsson külügyminiszter szerint azért, mert országa „érdekeit jobban szolgálja, ha kívül marad az Európai Unión”.

Pénteken aztán Brüsszel is megszólalt az ügyben, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője azt mondta, a visszavonás nem jelent visszalépést az európai közösség számára.

Maja Kocijancic hozzátette, Izlandnak joga van szabad és szuverén döntést hozni az Unióval folytatott kapcsolatáról, a szigetország továbbra is az európai közösség fontos partnere marad.

„Számos nép és számos ország nem csupán csatlakozni vágyik az EU-hoz, hanem azokat az értékeket és jogokat is el akarja sajátítani, amelyeket az EU-állampolgárok élveznek” – jegyezte meg Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szóvivője.

„Amikor rosszra fordultak a dolgok Izlandon, akkor csatlakozni akartak, most szünetet akarnak tartani. Rendben van, ez az ő szuverén döntésük” – tette hozzá Margaritis Schinas.

Izlandon tavalyelőtt jutott hatalomra az euroszkeptikus, jobbközép kormány, amely ígéretet tett arra, hogy leállítja a 2009-ben elindított csatlakozási folyamatot, amelyet még az akkori balközép kabinet indított el az előző évi gazdasági világválság okozta sokk után.

Izland bankrendszere akkor összeomlott, fizetőeszköze, az izlandi korona pedig értékének majdnem felét elveszítette. A korábban Európa leggyorsabban fejlődő országai közé tartozó Izland lakosai számára mindez vonzó perspektívaként tüntette fel az EU-hoz való csatlakozást – emlékeztet az MTI.

Share.

About Author

Leave A Reply