A kínai város, ami nem is kínai

0

Kína más világ, ám ebben a más világban is akad olyan város, ahol egy európai ember egészen otthon érezheti magát. A felfedezést nem mi, hanem a Szecsuán blog szerzője, Liping tette, megjegyezve azt is, hogy Shenzennel az a gond, hogy a kínai életérzés hiányzik belőle.

„Shenzhen az első olyan kínai település a praxisomban, ahol mindent kapni. Természetesen nem mindenhol, de legalább széles körben elérhetőek olyan üzletek, ahol igen.

Shenzhenben egész nyugodtan kivitelezhető egy olyan élet, ahol gyakorlatilag vajmi kevés kényelmetlenségnek nézhet elébe a nyugatról idetévedt külföldi. Jó, a kínai lét sajátosságai kikerülhetetlenek.

Sok az ember, s ők itt is kínai módra viselkednek, sok az európai mércével nézve lerobbant épület és utca, kifogásolhatóak a higiénés körülmények, de ez van, hozzá kell szokni, ha az ember errefelé akar boldogulni.

Nyugati kaja, olasz, francia éttermek

Ha ezektől eltekintünk, akkor viszont lényegében minden mehet ugyanúgy, mint odahaza. Nyugati élelmek dögivel. Kényes gyomrú, esetleg a kínai konyhára egyáltalán nem fogékony userek minden különösebb megpróbáltatás nélkül ehetik ugyanazt, mint amihez hozzászoktak.

Jó, apró kompromisszumok megtétele elengedhetetlen, de lényegében minden alapanyag hozzáférhető. Ha ne adj isten, nagyon nem, akkor még mindig elérhető Hongkong, ahol aztán már tényleg.

Ha a szendvicseket unjuk és főzni sincs kedvünk, nyugati ételeket nagy számban kapni készen is. Még a környékünkön is, amely nem a központ, akadnak olasz és francia éttermek. Hogy ezek mennyire autentikusak, azt nem tudom, de a lehetőség adott, annyi szent.

Még kávéfőző is kapható

A méltán hangsúlyos élelmezés mellett Shenzhenben más nyugati termékek is akadnak nagy számban. Kozmetikumok, kencék, tisztálkodási szerek, illatszerek, de olyan, hétköznapi jellegű használati cikkek is, mint a konzervbontó, ágyra felhúzható, peremén gumis lepedő vagy épp kávéfőző. Ezek otthonról nézve nem nagy dolgok, de Kína más részein korántsem magától értetődőek.

Ez nem annyira meglepő. Rengeteg a külföldi, az europid arcok egyáltalán nem mennek ritkaságszámba. Ugyancsak javítja a felhozatalt az is, hogy Shenzhen az egyik leggazdagabb kínai város, s a nyugatiasan modern életvitel a helyiek körében is lényegesen nagyobb mértékben érhető tetten, mint a belsőbb, elmaradottabb provinciákban.

Csak éppen nem Kína

Hogy ezek a dolgok nekem tetszenek-e? Ezt már nem olyan könnyű egyértelműen megválaszolni. Részben persze igen. A kényelem jó. Hogy ha akarom, napi szinten jutok kenyérhez. Hogy a nyugati deót nem kell vadászni. Hogy bármikor vehetek egy Milkát.

De pont a rengeteg külföldi és a pörgő gazdaság, rendkívül felgyorsult fejlődés miatt Shenzhen nagyon el is üt Kínától, ami már nem egyöntetűen pozitív vagy negatív. Ha csak itt éltem volna, nem láttam volna Kínából semmit.

Ez is Kína, persze, s az egész ország, különösen a nagyvárosok egyre inkább errefelé tartanak, de a belső részek jobban megőrizték az ország azon arcát, amiért beleszerettem.”

A teljes posztot itt találjátok.

(Fotó: pixabay.com/Ken19991210)

Share.

About Author

Leave A Reply