Kiakadt az influencerekre a fagyiárus

0

Egyre többen akarnak megélni abból, hogy jókat írnak egyes helyekről vagy szolgáltatásokról a közösségi médiában. A pofátlan megkereséseket azonban sokan nem veszik jó néven.

Joe Nicchi fagyiskocsiból méri a hűsítő finomságot Los Angelesben. A férfit minden héten bloggerek, Instagram-sztárok és tartalommenedzserek keresik meg azzal, hogy szívesen hirdetik a fagyiját a közösségi médiában, ha cserébe ingyen kapják az édességet.

Az árus eddig rendre visszautasította a lehetőséget, mondván, jól eléri a helyi vásárlókat a közösségi csatornákon saját erejéből is – ezt mutatja, hogy az üzlet 2014 óta prosperál.

Az utóbbi hónapokban egyre jobban felidegesítették Joe Nicchit a megkeresések, és válaszul új szabályt hozott: az influencerektől kétszeres árat kér, négy helyett nyolc dollárt. Ezt egy vicces táblára is kiírta és kihelyezte a kocsira.

„Múlt héten kaptam egy megkeresést egy partihoz, 300 emberre, ingyen. Cserébe megmutatnának. Azt mondtam, ez őrültség, és akkor csináltam a táblát” – mondta a fagyis.

Joe Nicchi egy Instagram-posztban – hol máshol – meg is erősítette a döntést, és jelezte, hogy az influencerek nála sosem kapnak ingyen fagyit. Némileg ironikus, hogy a férfi bejegyzését felkapták a közösségi médiában, a táblájáról készült kép gyorsan elterjedt és vitát is generált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

We couldn’t care less about how many followers you have, and we’re super embarrassed for you when you tell us.

CVT Soft Serve (@cvtsoftserve) által megosztott bejegyzés,

„Sok támogató üzenetet kaptam azóta. Szerintem sok influencer a kis üzleteknél próbálkozik és ingyen terméket kér a posztokért, amelyeknek kétes az értékük” – tette hozzá.

Nem ő az első, aki kiakad

Nem az amerikai fagyis az első, aki kikelt az influencerek ellen. Márciusban egy Fülöp-szigeteki luxus üdülőközpont, a White Banana Beach Club Siargao tette közzé, hogy elutasítja az úgynevezett influencerek megkereséseit, akik ingyen szolgáltatásokat akartak a népszerűsítésért.

Azt javasolták nekik, hogy keressenek munkát vagy más módot arra, hogy egyenek, igyanak és ingyen alhassanak.

A dublini White Moose Café és Charleville Lodge tulajdonosa még tovább ment: a rák terjedéséhez hasonlította ezt a fajta marketinget. Paul Stensont az bosszantotta fel, hogy a brit vlogger, Elle Darby négynapot akart eltölteni nála, azért cserébe, hogy utána szépeket posztol a helyről.

Őrült pénz van benne

Mindezek ellenére az influencerekben továbbra is vonzó lehetőséget látnak egyes vállalkozások, hogy népszerűsítsék termékeiket, szolgáltatásaikat. Egy Instagram-posztért 100 fonttól 750 ezer fontig terjedő összeget is kaphatnak, a követőbázis nagyságától függően.

A legnépszerűbb influencer Kylie Jenner, akinek az Instagramon 139 milliós, a Twitteren 27 milliós, a Facebookon 22 milliós bázisa van.

Az influencer marketing iparág 2020-ra 10 milliárd dollárt is érhet a TechJury szerint. Ahhoz, hogy valakit komolyan vegyenek a hirdetők, legalább 10 ezer követő kell, ám a márkák akkor hibázhatnak, ha csak megszállottan a számokat nézik – figyelmeztet Lauren Moody, egy londoni kreatív marketingügynökség digitális osztályának vezetője.

„Az influencerkedés a számokkal való játékká változott, pedig nem kellett volna” – mondta a BBC-nek a szakértő. Szerinte az emberek okkal követik az influencereket, van egy komoly szenvedélyük vagy hobbijuk, és ezen a területen tanácsért, ajánlásért fordulnak hozzájuk. Tehát a minőségi, a brand iránt elkötelezett követő hasznosabb a mennyiségnél.

Influencerként épített karriert a divatblogger, Anoushka Probyn. A londoni nő megérti a fagyiárus felháborodását az ingyenélők miatt. Szerinte ez az egész neki és másoknak is jóval többről szól, mint ingyen termékről.

Ugyanakkor azt mondta, a kritikusoknak látni kell, hogy az ilyen fajta marketing mennyit segíthet a vállalkozásoknak, és néhány rossz tapasztalat miatt az egész iparágat elutasítani elég bárdolatlan dolog, ami csak azt mutatja, hogy nem értik az influencerkedés lényegét.

A Los Angeles-i fagyiárusnak nincs is szüksége az influencerekre, hiszen vásárlói között tudhatja Mike Tysont, Adam Levine-t, Brad Pittet, Halle Berryt és Bill Murray-t – a fagyi magát adja el.

Instagram-sztárocskák készítik ki az elitnegyed lakóit

(Fotó: instagram.com/cvtsoftserve)

Share.

About Author

Leave A Reply