Ki tudja, mi lesz karácsonykor, de ez a reklám…

0

Nagyon finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, nagyjából fogalmunk sincs, hogyan telik majd ennek a hihetetlen évnek a karácsonya. Egy valami biztos, az ilyenkor szokásos reklámok már érkeznek.

Az Egyesült Királyságban nem lehet karácsony a John Lewis-lánc reklámja nélkül, és mivel ez a napokban megérkezett, így reméljük, az év legszebb ünnepe sem marad el.

Reméljük, jobb lesz, mint maga a (szigetországban egyébként intézménynek számító) reklám, ami visszafogottan szólva sem sikerült túl emlékezetesre az idén.

(Más kérdés, hogy a cég állítólag komolyan fontolgatta, hogy idén a járványhelyzetre és a lezárásokra való tekintettel egyáltalán nem készít karácsonyi reklámfilmet.)

Persze sokat nem lehet várni egy karácsonyi hirdetéstől, de a 2020-as erősen sablonos lett, szemben a tavalyival, aminek főszereplője nem más volt, mint maga John Lewis.

A dolog megértéséhez vissza kell mennünk 13 évet az időben. 2007-ben ugyanis a virginiai Blacksburgben élő férfi, John Lewis regisztrált a Twiterre, persze a saját nevével.

Az Egyesült Államokban élve jó eséllyel fogalma sem volt arról, hogy van egy ilyen áruházlánc az óceán túlpartján, ellenben azóta kapja a kommenteket a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A helyzet így karácsony előtt aztán tovább romlik, mert özönlenek hozzá a megjegyzések. Az áruházlánc mit volt mit tenni, jó képet vágott a dologhoz, olyannyira, hogy 2018-ban a férfi köré építette a karácsonyi kampányt.

Mit gondol az „igazi” John Lewis az áruházlánc idei reklámjáról? Nos, úgy tűnik, nincs érte különösebben oda, legalábbis erre következtetünk abból a tweetjéből, melyben lakonikusan annyit jegyzett meg, „nem sírt” a reklám láttán (pedig a cég célja elég nyilvánvalóan ez lett volna).

Az áruházlánc PR-osztálya azért nem veszítette el a humorérzékét, a bejegyzésre reagálva annyit kérdezett: akkor valami belement a szemedbe?

Amikor botrányt okozott a reklám

Pár évvel ezelőtt a John Lewis karácsonyi reklámja (pontosabban annak zenéje) kisebb botrányt okozott az Egyesült Királyságban. Történt ugyanis, hogy a kisfilmhez az Oasis Half The World Away című számát használták fel.

A probléma ott kezdődött, hogy az énekes Liam Gallaghert erről előzetesen senki nem kérdezte meg. Főleg nem a dalt szerző (és egyedül előadó) testvére, a vele legendásan rossz kapcsolatban lévő Noel, aki beleegyezett (nyilván jó pénzért) a nóta felhasználásába, mire Liam állítólag kiborult, és azzal vádolta a bátyját, hogy az eladta magát.

A dalt egyébként a norvég énekesnő, Aurora énekelte a reklámfilmben, éppen ez volt az egyik gond, ugyanis a Half The World Away ettől „szemét” lett – legalábbis a banda korábbi kiadóvezetője, Alan McGee szerint, merthogy ő is beszállt a purparléba.

„Nem tudom, más mit gondol róla, én a magam részéről örülök, hogy Noel bezsebelte a jogdíjait. Remélem, kapott vagy egymillió fontot, mert egyébként a feldolgozás szerintem pocsék” – mondta a nem túl megértő volt kiadófőnök.

Idén ilyen probléma biztosan nem lesz…

Így karácsonyozik a brit királyi család

Share.

About Author

Leave A Reply