Kevesebbet ér a sztársportoló, ha anya?

0

A hatszoros olimpiai bajnok amerikai atléta. Allyson Felix azt állítja, a Nike kevesebb pénzt kínált neki, miután anya lett.

Az elmúlt évtized egyik legjobb futója Allyson Felix, aki három olimpián is a dobogó tetejére állhatott, és hat olimpiai aranyérme mellett három ezüstöt is szerzett, valamint 11-szeres világbajnok.

2018 novemberében született meg első gyermeke, Camryn. A sprinter tavaly eldöntötte, hogy családot szeretne, azzal együtt, hogy tudta, az milyen hatással lesz a karrierjére. A kiss of death, vagyis a halál csókja kifejezést használta.

„Rémisztő időszak volt, mert ekkor tárgyaltam újra a Nike-val a szerződésemet, amely 2017 decemberében lejárt” – mesélte a brit Independentnek.

A 33 éves sportoló úgy érezte, nyomás van rajta, hogy minél előbb visszatérjen a szülés után, annak ellenére, hogy a terhesség 32. hetében beavatkozásra volt szükség preeclampsia, terhességi mérgezés miatt.

Az eredményei ellenére a Nike 70 százalékkal kevesebbet kínált neki, mint korábban.

„Ha azt gondolják, hogy ennyit érek most, elfogadom” – mondta Felix, aki azt kérte a cégtől, hogy garantálják, nem sürgetik azt, hogy szülés után is jól teljesítsen, vagyis ne legyenek eredményességi kritériumok, de a sportszergyártó ebbe nem ment bele. Megállapodás azóta sem született.

Allyson Felix kiemelte, hogy meg akarja változtatni a sportolók terhessége körüli status quót és azt a helyzetet, ahogy a női versenyzőket kezelik. A terhesség nem valaminek az elrontása, egy nő anyaként is lehet sikeres sportoló, ahogy ezt csapattársai is bizonyították, és ő is erre törekszik.

Néhány napja a Nike bejelentette, hogy áttekintette a szerződéseket, miután már több sportoló panaszkodott hasonló bánásmódra. Alysia Montaño, Phoebe Wright és Kara Goucher futók a női sportolókkal szembeni diszkriminációval vádolta a céget.

Erre reagálta azt a sportszergyártó, hogy tavaly egységesítettek valamennyi sportban, és nem büntetik pénzügyileg a várandós versenyzőket sem. Jelezték azt is, hogy elkötelezettek a női sportolók támogatása mellett.

Az egészséges életmód veszélye

(Fotó: instagram.com/Allyson Felix)

Share.

About Author

Leave A Reply