Kevés gyerek, folyamatos elvándorlás

0

Egyre kevesebb születő gyerek, egyre magasabb átlagéletkor, és állandósuló elvándorlás – ugye ismerős helyzet? Nem, nem Magyarországról van szó, hanem egy szomszédos államról.

Nem csak Magyarországon jelent problémát a népességcsökkenés, hanem például Szerbiában is, ahol az utóbbi tíz évben több mint 350 ezerrel csökkent a lakosság száma.

A központi statisztikai hivatal becslései szerint a természetes fogyás továbbra is hasonló ütemben folytatódik, így 2030-ra biztosan hétmillió alá csökken a nyugat-balkáni ország lakossága.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A legutóbbi, 2011-es népszámláláskor Szerbia lélekszáma 7,2 millió volt, ám tavaly már kis híján 7 millió alá csökkent az országban élők száma, legalábbis a hivatalos becslés szerint.

Mindez azt jelenti, hogy ha a jelenlegi tendenciákon nem sikerül változtatni, akkor 2030-ra körülbelül 6,82 millió lakosa lesz Szerbiának. Mindehhez a születések számának csökkenése mellett az elvándorlás is jelentősen hozzájárul, évente körülbelül 30-40 ezren hagyják el az országot.

A 15 év alatti lakosság aránya 2006 és 2016 között 15,6-ról 14,4 százalékra csökkent, míg a 65 év feletti lakosság aránya 17,2-ről 19,2 százalékra nőtt. A 15-64 év közöttiek aránya 67,2-ről 66,4 százalékra csökkent – közölte a szerb statisztikai hivatal.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: pixabay.com/josealbafotos)

Share.

About Author

Leave A Reply