Két lehetőségünk van: harcolunk vagy megélünk

0

Vajon miért indultak neki az utóbbi hetekben-hónapokban oly sokan a koszovóiak közül? Mi változott ebben az időszakban? Ráadásul elsősorban a fiatalok próbálnak meg egy jobb, teljesebb életet találni maguknak Európa szerencsésebb felén.

A legolvasottabb koszovói hírportál, az Express tulajdonosa szerint négy kiváltó oka van annak, hogy az utóbbi néhány hónapban több ezren indultak útnak Koszovóból.

Elsősorban a szegénység – magyarázta az MTI-nek Berat Buzhala, aki azonban rögtön hozzátette, hogy nem a mélyszegénység, mert arányaiban nem a legszegényebb réteg indul útnak tömegesen.

A második ok szerinte az, hogy azok, akik az 1991-1995-ös délszláv háború és a 1998-1999-es koszovói háború idején menedéket kértek Németországban, majd miután a helyzet normalizálódott, kénytelenek voltak hazatérni, most újra el akarnak menni, hiszen látták a különbséget a nyugat-európai és a koszovói élet között.

A harmadik ok a családcentrikusság, mert az albán diaszpórában élők egyre inkább arra biztatják otthon maradt családtagjaikat, hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Berat Buzhala negyedik indoka a koszovói politikai helyzet, illetve az ország rendezetlen státusa. Szerinte az, hogy a nemzetközi szervezetek többségében Pristina nincs jelen, azt mutatja, nincs perspektívája az országnak és az ott élőknek.

„Két lehetőségünk van: vagy elmegyünk Szíriába harcolni, vagy elmegyünk Németországba, és megpróbálunk ott élni” – fogalmazott a lap tulajdonosa, akivel egyetértenek szociológusok is.

Egyikük, Sibel Halimi szerint a fiatalok távozása egyértelmű jele annak is, hogy változik a társadalom. Míg 15 évvel ezelőtt ugyanis mindenki egy eszmében hitt és önálló államot akart építeni, addig mostanra megcsömörlöttek, csalódtak a politikában, és már nem az állam, hanem önmaguk felépítésében, megvalósításában hisznek.

Amikor pedig ennek lehetőségét nem látják, akkor inkább máshol próbálnak szerencsét. A szociológus úgy véli, ez pozitív folyamat is lehet, hiszen aki nem találta meg önmagát Koszovóban, az most elmegy, a többiekre pedig jobban oda kell figyelnie a kormánynak, és olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek megkönnyítik az otthonmaradók életét.

Share.

About Author

Leave A Reply