Készen állunk a szamárburgerre?

0

A kínai kaja mára meghódította a világot, ám a jelek szerint ez nem elég, mert most újabb (hát hogy is mondjuk…) különlegességgel akarják fokozni a népszerűséget. Ez pedig nem más, mint a szamárhúsból készült burger. A nyugati kultúrkörben ezzel aligha lesz könnyű dolguk.

Kövér Wang Szamárburger étterme manapság egyike Peking legfelkapottabb helyeinek. A tulajdonos Wang Li Min szerint egy kínai mondás szerint a mennyben sárkányhús, a Földön szamárhús van.

Nem vagyunk a kínai mondások nagy tudói, szóval akár még lehet is ilyen, az viszont biztos, hogy a CNN tudósítója szerint a szamárhús kifejezetten ízletes eledel, olyan, mint a csirke vagy a sertés. (Most akkor csirke vagy sertés, merülhet fel bennünk joggal a kérdés…)

Az eredetileg Kínai északi részéről származó étel elég gyorsan meghódította a nagyvárosokat, olyannyira, hogy csak Pekingben már 20 Kövér Wang-franchise működik.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az persze megint más kérdés, hogy vajon Kínában mennyire népszerű maga a szamárburger. A Csingtao Mezőgazdasági Egyetem professzora, Szun Ju Jiang szerint az igazi népszerűség csak néhány tartományra, mint amilyen Hopej vagy Hszincsiang korlátozódik.

„A szamárhús még a húsfogyasztáson belül sem nevezhető a fősodorba tartozónak. A kínaiak nagyrésze inkább sertést, szárnyast, marhát vagy bárányt eszik” – mondta a professzor.

A Kung Fu Szamár étteremlánc alapítója, Csang Haitao ugyanakkor úgy látja, az érdeklődés egyre nagyobb és gyorsan nő és azt sem tartja kizártnak, hogy világdivatot lehet teremteni belőle.

Gyorséttermi szenzáció közeleg?

Ebben azért nem lennénk olyan biztosak, mindenesetre nem árt tudni, hogy Wang Li Min szerint a jó szamárburgerhez legalább hároméves állat húsát kell használni, a fiatalabbaké ugyanis túl puha. Nem szabad fagyasztani sem, mert akkor nem lesz jó az íze. A burgerhez ők saját családi receptet használnak a mai napig.

„Tervezem a Kínán kívüli terjeszkedést. Annyi a gond, hogy a menedzsment már jelenleg sem képes lépést tartani a Kínán belüli terjeszkedés sebességével, de én úgy vélem, hogy képesek leszünk kilépni a nyugati világba” – mondta nem kis optimizmussal.

Hasonlóképpen bizakodó a Kung Fu Szamár tulajdonosa is, aki szerint egyre többen gondolkodnak a külföldi étteremnyitáson. Különösen, hogy úgy véli, a gyorséttermek piacán is megjelenhetnek.

„Ez a kínai gyorskaják modellje lehet. A szamárburger elkészítési folyamat ugyanúgy standardizálható, mint a McDonald’s hamburgereié vagy a KFC termékei” – fogalmazott.

Ami mellettük szól, az a rengeteg külföldön élő kínai. Különösen az Egyesült Államokban élőkben bíznak, mondván, ha ott sikerül betörni a piacra, akkor minden lehet.

Akad azonban olyan példa is, ami fejvakarásra késztetheti őket. Tavaly ugyanis nagy csinnadrattával már nyílt egy szamárburger-étterem az ausztráliai Sydney-ben (ahol szintén bőven akadnak kínaiak), ami aztán azzal a lendülettel meg is bukott.

Élve eltemetve Hongkongban

(Fotó: Wikipedia/N509FZ)

Share.

About Author

Leave A Reply