„A kelet-európaiak fele annyiért dolgoznak”

0

Még nem dőlt el semmi a kiküldött munkavállalók jogállásáról folytatott vitában, noha hétfőn komoly vita zajlott a kérdésről Luxemburgban az unió foglalkoztatási miniszterei között.

A nyugati tagállamok fő problémája, hogy az olcsó kelet-európai dolgozók elveszik a helyiek elől a munkát, miközben a cégek a szolgáltatások szabadságára hivatkozva védik kiküldött munkásaik alacsony béreit.

„Fele annyiért dolgoznak, és ezt használják ki a cégek. Kirúgják a belga alkalmazottakat, mert többe kerülnek a különböző adók miatt” – füstölgött az egyik belga szakszervezet vezetője, Rudy Bastiaens a EuroNewsnak.

Európában mindössze 2 millió kiküldött munkavállaló dolgozik, de helyzetük politikailag érzékeny. A tervezett új szabályozás kivédené a visszaéléseket és rövidebb időre korlátozná a kiküldés lehetőségét.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Nem csoda, hogy immár 18 hónapja zajlik a huzavona, és még ha a minisztereknek sikerül is megállapodni a végleges szabályozásban, azt még az Európai Parlamenttel is egyeztetniük kell.

Korábban mi is megírtuk, hogy elsősorban a francia kormány és a visegrádi országok képviseletében Magyarország között az elmúlt hónapokban intenzív szakértői szintű munka folyt az álláspontok közelítése érdekében.

Erre azért volt szükség, mert az áprilisban francia elnökké választott Emmanuel Macron az eredeti bizottsági javaslatnál is megszorítóbb szabályokat javasolt meghiúsítva ezzel a nyár elejére már nagyjából-egészében összeállt alkucsomag elfogadását.

A franciák egyik fő követelése, hogy a kiküldetés maximális ideje a Bizottság által javasolt 24 hónap helyett csak 12 hónap legyen, amivel viszont a közép-európai partnerek nem értenek egyet.

Az időtartam és annak kiszámításának módja továbbra is az egyik nyitott kérdés, ami feltartja a megállapodást.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: pixabay.com/danisampa)

Share.

About Author

Leave A Reply