Kelet-európai rabszolgák Olaszországban

0

Gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják az elsősorban a mezőgazdaságban munkát vállaló közép-kelet-európaiakat Olaszországban. A nemi erőszak, a verés, a fenyegetések különböző formái mindennaposak.

Elsősorban Olaszország Ragusa tartományában dolgozó főleg román munkavállalókkal beszélt a brit Guardian, amely részletes riportban mutatta be a kelet-európaiak sanyarú helyzetét.

A lap összesen tíz nővel beszélt, ezen kívül egészségügyi jelentések és kutatások alapján jutottak arra, hogy az olasz farmerek gyakorlatilag rabszolgaként bánnak a román vendégmunkásokkal. Gyakori a nemi erőszak, a verés, a fenyegetések különféle formái.

Már régóta nincs elég helyi munkaerő

Ragusa tartománya Európa harmadik legnagyobb zöldség- és gyümölcstermő vidéke, Olaszország pedig az egész EU legnagyobb exportőre. A tartományban ötezer farm található, évi 366 millió eurós üzletről van szó.

A helyi mezőgazdaság már régóta nem tudna működni pusztán olasz munkaerővel, régóta foglalkoztatnak bevándorlókat. Becslések szerint Olaszország déli részén akár 120 ezer vendégmunkás is megfordul a földeken.

Ha nem szeretnél úgy járni, mint szegény olaszországi vendégmunkások, akkor válogass megbízható külföldi állásajánlatok közül a Határátkelő külön erre kifejlesztett aloldalán.

Sokáig az országban illegálisan érkező, EU-n kívüli migránsokat dolgoztattak a földeken, de az olasz kormány évekkel ezelőtt keményen kezdett fellépni az illegális bevándorlókat foglalkoztató gazdák ellen.

Ekkor váltottak át sokan az EU-n belüli olcsó munkaerőre. Az egyik legmegbízhatóbb forrásnak az otthoni szegénység elől menekülő román vendégmunkások lettek.

A hivatalos statisztikákból is látni, mennyire megugrott a román nők száma a régióban: míg 2006-ban Szicíliában 36 román női vendégmunkásról tudtak, ez a szám 2016-ban már ötezer volt.

Ellenérdekelt olasz hatóságok

És azt is látni, hogy bár ezúttal már EU-s polgárokról van szó, a román vendégmunkások kizsákmányolása ugyanúgy folytatódik. Az olasz törvények értelmében a szezonális munkásoknak érvényes szerződés és nyolc óra munkáért napi 56 euró járna. De a Szicíliába megérkező nők ennél jóval kevesebbet kapnak kézhez, elmondásuk szerint jó, ha az összeg harmadát.

Sem az olasz hatóságok, sem a politikusok nem igazán érdekeltek abban, hogy ennek a helyzetnek véget vessenek: az olasz mezőgazdaság versenyképességéről van szó az európai piacon.

De a gazdasági kizsákmányolás csak egy része a problémának. Ehhez jön még a fizikai és lelki bántalmazás is, melyről a riportban megszólaló nők meséltek. Többen számoltak be arról, hogy munkaadójuk teljesen természetesnek tekintette, hogy jár számára a nemi erőszak lehetősége. Volt olyan román nő, akinek a férje is jóváhagyta mindezt, mondván, hogy ez a főnök akarata.

Embertelen körülmények

A bántalmazások mellé embertelen körülmények járnak: az egyik nő arról beszélt, hogy macskatáppal etették őket és nem engedték, hogy orvosi kezelést vegyenek igénybe. Éjszakánként pedig a gazda barátai jártak át a munkásszállóra, hogy kedvükre erőszakoljanak meg, akit csak akarnak.

Egy olasz emberi jogi szervezet, a Proxyma Association becslése szerint a régióban dolgozó román nők mintegy felét kényszeríthette szexre a munkaadója – írta a 444.hu.

A rendőrség adatai szerint 7500 nő, többségük román állampolgár, élhet rabszolgasorsra emlékeztető körülmények között a közeli földeken. Napi 12 órás munkaidő, ivóvíz és pihenő nélkül, nem megfelelő szállás, bezártság. És ehhez jön még hozzá a bántalmazás és a nemi erőszak, illetve fenyegetések a családtagjaikkal kapcsolatban.

Nem mernek panaszt tenni

A helyi rendőrkapitány szerint az is nehezíti a munkájukat, hogy a nők többsége nem mer panaszt tenni, félnek, hogy elveszítik a munkájukat. Sokuknak nincs más lehetőségük arra, hogy pénzt keressenek, és ezzel támogassák otthon maradt családjukat.

A palermói egyetem professzora, Alessandra Sciurba 2015-ben készített egy jelentést az országban dolgozó nők helyzetéről, és szerinte a helyzet azóta csak rosszabbodott. Közben pedig mind ugyanarról számoltak be a kutatóknak: azért kellett eljönniük Romániából, hogy biztosítani tudják, gyerekeik nem teljes mélyszegénységben nőnek fel.

(Fotó: pixabay.com/dimitrisvetsikas1969)

Share.

About Author

Leave A Reply