Karanténiskola belga módra

0

A magyar iskolákban lassan kezdenek belerázódni a kényszerű digitális oktatásba, remélhetőleg inkább több, mint kevesebb sikerrel. Arról, hogy mi a helyzet Belgiumban, a Balgamagyar írt, akinek két iskolás gyermeke van.

„Két gyerek. Az egyik jó nevű middelbaarba jár, ez egy hat osztályos gimnáziumnak felel meg, ő harmadéves. A másik basisschoolba-ban negyedikes, ez az általános iskola. Kezdjük a gimivel, ez sokban hasonlít a magyar rendszerhez de vannak különbségek is.

Az iskolában rendesen kapnak a gyerekek tanulók tankönyveket, órarendjük van és minden tárgyat szaktanár tanít. Szóbeli feleltetés itt nincs. A számonkérés dolgozatok formájában folyik, amiket rendszeresen és gyakran írnak.

B nehezebb helyzetben van, mint a társai, mert ő nem anyanyelvű, ezért ő itthon rengeteget tanul, de állítása szerint a belga gyerekek nem ilyen szorgalmasak. Ellenőrzőkönyv nincs, év közben több alkalommal is kapunk rapportot, ebből látjuk hogyan áll a gyerek. Illetve vannak a rendszeres szülői értekezletek.

Na ez egy érdekes móka. Az egész iskolában egyszerre zajlik egy adott nap estéjén, így minden tanárhoz időpontot kell egyeztetni. Természetesen az időpontok aztán elcsúsznak, így az ember a fél estét az iskolában tölti, ha beszélni akar minden érintett tanárral.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Az osztályozás nem érdemjegyekkel történik, százalékos értékelés van tárgyanként és összesítve is. A féléveket vizsgaidőszakkal zárják, amikor az addigi anyagokból vizsgáznak minden tárgyból. Ennek fejében viszont nincs érettségi vizsga.

Egy tanítási nap egyébként fél kilenctől fél négyig tart. Ez elég sok, mert akinek különórája van (mint B-nek a zeneiskola) azt még ez után kell elintéznie, és aztán még tanulni is kell másnapra. Csak a szerda könnyebb akkor délig vannak.

Mi történik most a vírus idején?

B a tanároktól e-mailben vagy egyéb módon kap feladatokat az eddig tanultakból, tehát ismétlés folyik. Ezeket kell megoldani egyedül vagy ha csoportos feladat akkor a csapattárssal együtt majd visszaküldeni.

Saját bevallása szerint, és az én meglátásom is az, hogy ez az időszak kevésbé megterhelő, mint a rendes iskola. Tehát lazaság van.

Mi a helyzet a basisschoolban?

G az egyik helyi iskolába jár már nagycsoportos kora óta (itt az óvoda-iskola egy intézmény). A magyar oktatási rendszeren edzett szülőkként a kezdetek óta hiányoljuk, hogy nem látunk a gyereknél tankönyvet.

Ha van is valamiféle gyakorló könyvük, azt benn tartják az iskolában, nem is hozhatják haza. Amit látunk azok rendszerint fénymásolt feladatlapok, vagy tesztek. Ezeket hazaküldik, hogy írja alá a szülő. Ebből látjuk nagyjából, hogy mit is tanul a gyerek, és hogyan megy neki.

Néha a nyelvi hátrányaink miatt is nehezebben fogjuk fel, hogy milyen módszerrel is megy az oktatás, és ebben a gyerek sem sokat tud segíteni. Ő nem is érti, hogy mi furcsálljuk, hogy alig kapnak házi feladatot, hogy nem kell verseket megtanulni, hogy a gyerek nem énekelt még el egy flamand népdalt sem (mert nyilván nem tanítanak nekik).

A B-vel még Magyarországon tapasztalt tempóhoz képest sokkal lassabbnak tűnik az itteni kisiskolás oktatás. Kötelező olvasmány? Harmadikban kellett egy azaz egy darab szabadon választott könyvet elolvasni. Idén ilyenről már szó sem volt.

Ugyanakkor harmadikig minden második héten uszodába vitték őket, és volt mostanában olyan feladatuk, hogy a friss hírekből kellett összefoglalót készíteniük és az osztály előtt előadni.

Sajátosság még, hogy minden évfolyamnak megvannak a tanárai, akik csak azon az évfolyamon tanítanak. Így a gyerekek minden évben új tanárral tanulnak, aki, ahogyan otthon is az alsó tagozatban, mindent tanít.

Amint az sejthető az ilyen normális ügymenet mellett a rendkívüli helyzetben sem várhatunk sokat. Kiadtak a gyerekeknek egy gyakorló könyvet, abból kell pár oldalt megoldani.

Egy lelkiismeretes gyereknek szerintem max. egy napi elfoglaltság, esetleg kettő. Nos, ezt adták két hétre. Az más kérdés, hogy G ügyesen beosztja, neki 3-4 hétig is kitartana, ha hagynánk.

Véleményem szerint Belgiumban a víruskrízis kezdetén az iskolakérdésnek nem tulajdonítottak olyan jelentőséget, mint ahogyan Magyarországon láttuk.”

A teljes posztot itt találjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply