Egy egészen furcsa karácsonyi hagyomány

0

Japánban karácsonykor sült csirkét esznek, de lehet, hogy mindez a tradíció egy hazugságra épül.

Az első KFC-üzlet 1970-ben nyílt Japánban. Az üzlet vezetője, Okawara Takesi az elején gondban volt az eladásokkal, a vásárlók ugyanis nem tudták, mire számítsanak a piros-fehér csíkos tetőkkel és angol nyelvű jelzésekkel ellátott helyiségben, bizonytalanok voltak, hogy egy édességüzletben vagy fodrásznál járnak. A menedzser egy podcastban azt mondta: annyira rosszul ment akkoriban, hogy liszteszsákokon aludt az üzlet hátuljában.

A karácsony nem számított nagy eseménynek akkoriban Japánban, ahol a lakosság kevesebb, mint 2 százaléka keresztény. Egy közeli iskolában dolgozó apáca azonban megkérdezte Okawarát, hogy egy karácsonyi rendezvényre tudna-e sült csirkét szállítani. Az üzletvezető igent mondott, sőt, beöltözött Mikulásnak, és egy kosárnyi csirkecombbal táncolt az osztályteremben.

Az iskolai buli sikeresnek bizonyult, és hamarosan egy óvodába is rendeltek ünnepséget. Okawara Takesi pedig úgy döntött, hogy továbbviszi az ötletet: az üzlet előtt álló Sanders ezredes szobrára Mikulás-jelmezt adott, és bedobta, hogy a csirke a hagyományos amerikai ünnepi vacsorákon fogyasztott pulyka helyettesítője.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A karácsonyi őrület gyorsan elterjedt, és egyre többen akartak csirkét enni. A japán közszolgálati tévé, az NHK interjút készített Okawarával, és megkérdezték tőle, hogy a sült csirke valóban a nyugati karácsonyi hagyomány része-e. És ekkor a férfi hazudott.

„Tudtam, hogy az emberek nem csirkét esznek, hanem pulykát, mégis igennel feleltem. Ez hazugság volt. Még mindig bánt, de az emberek szerették a csirkét” – ismerte el a műsorban.

A japán KFC szerint azonban a történet nem pontos. Az üzemeltető társaság, a Yum Brands azt közölte, hogy egy Japánba látogató turista javaslatára kezdtek el karácsonykor csirkét árulni a pulyka helyett.

Bármi is igazság, a gyorsétterem és a karácsony összekapcsolódott az ázsiai országban, és ez nagy sikernek bizonyult, mára pedig már hagyománnyá vált. A gyorsétteremlánc karácsonyi marketingkampánya országos lett 1974-ben, Okawarát pedig a teljes helyi vállalat vezetőjének nevezték ki.

Manapság is karácsonyi díszítést kap Sanders ezredes szobra az üzletek előtt, és már más láncok is elkezdtek sült csirkét árulni az ünnepekkor. Az emberek akár órákat is várnak az éttermek előtt és hetekkel előre leadják a rendelést a csirkével teli kosarakért.

Mit keres a kürtős kalács Japánban?

(Fotó: KFC Japan)

Share.

About Author

Leave A Reply