Karácsonyi hagyományok és határátkelés

0

Határátkelőként más a karácsony, különösen akkor persze, ha az ember nem tud (vagy akar) hazautazni és marad abban az országban, ahol él. Márpedig ezeken a helyeken sokszor egészen mások az ünnepi tradíciók, amiket aztán az ember egy idő után részben vagy egészben beépít a maga hagyományai közé. Ma négy különböző országba utazhatunk el.

Mafra, Portugália

A portugáliai Mafrában élő Tricia és férje szerint a december 8-ától kezdődő ünnepi szezonban mindenhol tele minden karácsonyi fényekkel, Mikulásokkal és úgynevezett tasquinhákkal, azaz utcai bódékkal, ahol kézműves dolgokat, borokat, sajtokat, lekvárokat árulnak.

„A kisebb közösségekben, mint a lakhelyünkön, karácsonyi dalokat hallani az üzletekben kihangosítva, a járókelők pedig élvezik a városközpontban látható ünnepi eseményeket” – mesélte Tricia.

Ami az ételeket illeti, levesek, sertés és hal adja az ünnepi étkezések gerincét, de az expat közösségek azért elkészítik a saját hagyományos étkeiket is. Mivel a boltok jellemzően tele vannak a világ minden tájáról származó alapanyagokkal, szinte bármilyen menüt viszonylag könnyen el lehet készíteni.

Cancun, Mexikó

A Mexikóban élő Don és felesége, Diane a Szentestét jellemzően egy kellemes éttermi vacsorával töltik, majd karácsony első napja az otthon elkészített hagyományos pulykáé, valamint a Skype-on hívott családé és barátoké, a maradék időben pedig filmeket, sorozatokat néznek némi kellemes bor mellett.

„Oly sok év hatalmas családi összejövetelei után most jól esik egy kicsit nyugodtabban ünnepelni… kettesben” – mesélte Don, miért nem is tervezik ilyenkor a hazautazást.

Cuenca, Ecuador

A latin-amerikai országban élő Donna azt mondta, a maga részéről odahaza már csaknem feladta a karácsony megünneplését, ám mióta Ecuadorban lakik, sokat és pozitív irányban változott az élete, köszönhetően az amerikainál alacsonyabb megélhetési költségeknek.

„Hosszú idő óta most először fektettem egy kis erőfeszítést a díszítésbe. Odahaza már nem nagyon érdekelt a karácsony, elegem volt abból, hogy harcolni kell azon, kihez megyünk; elég volt senki által nem vágyott ajándékokra pénzt költeni és untam, hogy a karácsonyi őrület már Halloween után megkezdődik. A karácsony ünnep helyett munka lett” – mesélte.

Ecuadorban viszont újra felfedezte a karácsony igazi jelentését, most már szakít időt arra, hogy értékelje mindazt, amije van – például a biztos jövőt.

„Kitekintek az ablakomon és megnézem a Pase del Niño parádét, amin több ezer angyalnak öltözött kislány üli meg a virágokkal felékesített lovakat. Mindenhol fiesta van, az őszinte öröm pedig ragadós” – mondta Donna.

„És szeretem a karácsonyfámat is, mert minden egyes alkalommal, amikor elmegyek mellette, arra emlékeztet, hogy felelősek vagyunk azért, hogy fényességet hozzunk magunknak és másoknak” – tette hozzá.

Mi több, Donna „egyezséget kötött” a macskájával a karácsonyfa kapcsán is.

„A macska miatt általában már közvetlenül karácsony után leszedem a fát, különben ő szedi le, éjszakánként szépen lekapkodva a díszeket. Az a megállapodásunk, hogy a fa hátulján hagytam neki egy kis részt, ahova bekuckózhat, cserébe ő megígérte, hogy békén hagyja a díszeket. Így aztán miért ne hagynám feldíszítve a fát? Örömet okoz nekem, ez a legszebb ajándék, amit adhatok magamnak, emlékeztető arra, hogy minden nap juthat egy kis világosság az életünkbe, ha hagyjuk” – mondta Donna.

Penang, Malajzia

Malajzia egy igazi multikulturális ország, így aztán mindenféle ünnepet megülnek, a karácsony pedig igazán fontosnak számít.

„A magam részéről még mindig sokkol, amikor látom, ahogyan a hagyományos hidzsábot viselő lányok Mikulás-sapkában karácsonyfát állítanak kínai kollégáik segítségével” – mesélte Kirsten.

A bevásárlóközpontokat ilyenkor teleszórják műhóval és hatalmas karácsonyi jelenetekkel, amikbe be lehet állni, az emberek pedig sorba állnak, hogy részesei lehessenek.

Már november első napjától mennek a karácsonyi zenék, a kínai Mikulás teljesen beöltözve mászkál a 32 fokos hőség ellenére is.

Ugyanakkor Kirsten szerint a határátkelős karácsony legjobb része az, hogy az ember eldöntheti, kivel akarja tölteni.

„Nincs több részeg, az arcodba mászó nagybácsi, vagy a jogi egyetemről beszélő unalmas unokatestvér. Választott országomban a választott családommal töltöm az ünnepeket, új hagyományokat teremtve, ráadásul megfagynom sem kell” – mondta.

Nem csak ez a négy expat éli meg így a karácsonyt, hanem a legtöbb határátkelő, akik egyrészt alkalmazkodnak választott országuk szokásaihoz, másrészt akár maguknak is újakat teremtenek.

(A történetek itt jelentek meg elsőként.)

Ti milyen új karácsonyi szokásokat vettetek fel külföldön élve?

A határátkelők karácsonyi honvágya

Share.

About Author

Leave A Reply